A-
A+

Nasas raketuppskjutning flyttas fram – igen

Ett nytt bränsleläckage drabbade raketen bara timmar före den planerade uppskjutningen.
Ett nytt bränsleläckage drabbade raketen bara timmar före den planerade uppskjutningen.
USATT-AP-AFP

Det andra uppskjutningsförsöket för Nasas månraket Artemis 1 avbröts. Ett nytt bränsleläckage drabbade raketen bara timmar före den planerade uppskjutningen.

Annons

Annons

Rymduppdraget ska pågå under 42 dagar.
Rymduppdraget ska pågå under 42 dagar.

"Uppskjutningsledningen blåste av dagens Artemis 1-uppskjutning. Flera försök att åtgärda läckan . . . löste inte problemet", skriver Nasa i ett uttalande.

Några timmar senare kom beskedet från rymdmyndigheten att det inte kommer att bli aktuellt att skjuta upp månraketen någon av de närmaste dagarna. Ett nytt datum kommer att fastställas senare.

Månraketen skulle ha skjutits upp på lördagskvällen svensk tid, och runt 400 000 personer uppskattas ha samlats i närheten för att se och höra uppskjutningen.

Enligt astronauten Victor Glover var det rätt beslut att flytta fram uppskjutningen.

Det här är verkligen otroligt avancerade maskiner, säger han.

Att uppskjutningen återigen senarelades är en prestigeförlust för ett rymdprogram som redan är kraftigt försenat och blivit många miljarder dyrare än planerat.

Uppskjutningen skulle från början ha ägt rum på måndagsmorgonen den 29 augusti men sköts upp sedan Nasas ingenjörer upptäckt bränsleläckor och en överhettad motor.

Artemis 1 är ett test inför kommande bemannade månfärder. Inga människor kommer att finnas ombord, men väl tre människoliknande dockor. Om allt går bra hoppas Nasa att tidigast 2025 återigen kunna sätta människor på månen, däribland den första kvinnliga astronauten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.