A-
A+

Näslund om döde NHL-legendaren: "Den största"

Guy Lafleur, till vänster, en av NHL:s främsta spelare genom tiderna, är död. Arkivbild.
Guy Lafleur, till vänster, en av NHL:s främsta spelare genom tiderna, är död. Arkivbild.
IshockeyTT

NHL-legendaren Guy Lafleur är död i sviterna av lungcancer. Lafleur var en av ligans största profiler på 1970- och 80-talet.

Av spelare som spelar i dag kanske det finns två, tre spelare som kan uppvisa en sådan status, säger tidigare lagkamraten Mats Näslund till Hockeysverige.

Annons

Annons

Guy Lafleur blev 70 år. Han ses som en av Montreal Canadiens främsta spelare genom tiderna.

Lafleur spelade 17 säsonger i NHL varav 14 i Montreal. Han rankas som en ligans framgångsrikaste offensiva spelare. Under sex raka säsonger – 1974–1980 – stod han för mer än 50 mål per säsong.

På 1 126 matcher för Montreal, New York Rangers och Quebec Nordiques gjorde Guy Lafleur 560 mål och 1 353 poäng.

"Han var den största"

Lafleur, med smeknamnen "The Flower" och "Le Démon Blond", vann Stanley Cup fem gånger, poängligan tre gånger och valdes till ligans mest värdefulle spelare två gånger.

När jag kom över var fortfarande hans status i ligan hög. Det var (Wayne) Gretzky, Bobby Orr… Alltså den statusen. Av spelare som spelar i dag kanske det finns två, tre spelare som kan uppvisa en sådan status. Han var den största Montreal hade och som fransktalande var han extra stor där, berättar Mats Näslund för Hockeysverige.

Han har även sitt nummer 10 pensionerat i taket av Bell Centre i Montreal. Nyheten om hans bortgång har fått reaktioner från personer i såväl hockeyvärlden som i Kanada som nation.

"Guy Lafleur, eller "Blomman", var olik någon annan på isen. Hans snabbhet, skicklighet och poäng var svåra att tro. En rekordsättare och femfaldig Stanley Cup-mästare inspirerade han otaliga québecare, kanadensare och hockeyfans runt om i världen. Vi kommer att sakna dig, nummer 10", skriver Kanadas premiärminister Justin Trudeau på twitter.

Annons

Annons

Inte oväntat

Mats Näslund berättar att beskedet om den före detta lagkamratens bortgång var väntat.

Först såg jag det på Facebook. Texten var på franska så jag fick översätta den, men förstod vad som var i görningen. Jag vet att han varit sjuk senaste åren så det kom inte som någon jätteöverraskning, säger Näslund.

Även NHL-kommissionären Gary Bettman hyllar Lafleur.

"Du behövde inte se Guy Lafleurs namn och nummer på hans tröja när "The Flower" hade pucken. Lika distinkt stilig som han var anmärkningsvärt begåvad, var Lafleur en snygg och omisskännlig figur när han stormade framåt Montreal Forums is" skriver han i ett uttalande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.