A-
A+

Nassars offer kräver miljonskadestånd av FBI

Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman och Maggie Nichols är några av Larry Nassars offer. Arkivbild.
Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman och Maggie Nichols är några av Larry Nassars offer. Arkivbild.
GymnastikTT-AP

Tretton av Larry Nassars offer kräver 10 miljoner dollar, motsvarande 94 miljoner kronor, vardera i skadestånd av FBI, efter att den federala polisens undermåliga utredning lett till mer övergrepp från den före detta läkaren.

Annons

Annons

Gymnasterna som Nassar haft hand om som landslagsläkare anmälde övergreppen 2015, men det tog ett och ett halvt år innan Nassar greps. Det amerikanska justitiedepartementets utredare slog under förra året fast att FBI gjort grundläggande misstag efter att man fått reda på anklagelserna.

Vi spenderar så mycket energi och resurser på att uppmuntra barn att träda fram om de är med om övergrepp. Så faktumet att de trädde fram till den mäktigaste brottsbekämpande organet i världen och blev avvisade är ett slag i ansiktet, säger advokaten Jamie White.

White stämmer dock inte FBI ännu. Enligt federal lag måste skadeståndsanspråk lämnas in till en statlig myndighet, som sedan har sex månader på sig att svara. En rättegång kan följa beroende på FBI:s svar.

Ingen skulle blivit ofredad efter sommaren 2015 eftersom FBI skulle ha gjort sitt jobb. Att veta att FBI kunde ha hjälpt till att förhindra detta trauma äcklar mig, säger Grace French, ett av Nassars offer.

Det amerikanska gymnastikförbundet, USA:s olympiska kommitté (Usoc) samt organisationernas försäkringsbolag har redan dömts till att betala skadestånd till offren på sammanlagt 380 miljoner dollar (nära 3,5 miljarder kronor).

Nassar dömdes till sammanlagt 360 års fängelse för sina brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.