A-
A+

Nästan 6000 inbrott på byggarbetsplatser

Utrustning till ett värde av mer än två miljarder kronor stals från byggarbetsplatser förra året. Arkivbild.
Utrustning till ett värde av mer än två miljarder kronor stals från byggarbetsplatser förra året. Arkivbild.
EkonomiTT

Annons

Annons

Annons

Annons

Förra året anmäldes närmare 6000 inbrott på byggarbetsplatser, rapporterar Dagens industri. Utrustning till ett uppskattat värde av två miljarder kronor har försvunnit, enligt en beräkning från branschföretaget Byggföretagarna.

”Vid stölder blir byggen försenade, det är minst lika allvarligt som värdet på det som stjäls”, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen till Dagens industri.

Allt från entreprenadmaskiner, byggställningar, råmaterial och verktyg kan vara av intresse för stöldligor. I många fall kan maskiner för miljonbelopp forslas ut ur landet.

Tullverket, som tidigare inte haft befogenheter att ingripa vid misstanke när stöldgods är på väg ut ur landet, kommer få fler befogenheter från 1 juli.

”Det är glädjande, men det gäller också att ge tullen tänder, så de kan söka igenom, konfiskera och återföra stulet gods.”, säger Tanja Rasmusson.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, har antalet anmälda inbrott på byggarbetsplatser ökat med 3 procent från år 2019 till år 2020.

I polisregion nord och polisregion väst har anmälda inbrott ökat mest, cirka 25 procent. I några polisområden, till exempel Stockholm och Öst, har anmälda inbrott minskat för samma period.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!