A-
A+

Nästan alla ute ur gruvan efter svår klättring

Gruvan i Sudbury i Kanada där 39 gruvarbetare suttit fångade.
Gruvan i Sudbury i Kanada där 39 gruvarbetare suttit fångade.
KanadaTT

Nästan alla 39 gruvarbetare som suttit fångade i en gruva i östra Kanada sedan i söndags har räddats, uppger räddningstjänst och lokala medier.

Annons

Annons

Sent på tisdagskvällen, svensk tid, rapporteras 35 av de 39 gruvarbetarna ha tagit sig ur gruvan, som ligger i staden Sudbury i provinsen Ontario.

Vi tar det långsamt för att inte pressa någon mer än vad de orkar. De har varit under jord i över 48 timmar, så vi går långsamt framåt, säger Shawn Rideout, chef för räddningsarbetet, till kanadensiska public servicebolaget CBC.

Arbetarna fångades i gruvan i söndags efter att en olycka skadat deras transportsystem, vilket stoppade dem från att nå den huvudsakliga utgången. I stället har man med hjälp av rep och stegar tagit en alternativ väg ut – för egen maskin.

Det är en hård klättring upp. Den största gruppen av gruvarbetare har varit nere på speciella skyddsplatser på mellan 900 till 1 200 meters djup. Därifrån kan det ta uppemot tio timmar att ta sig upp, rapporterar Toronto Sun.

Det är en lång resa. Det är tungt för armarna, säger en av de räddade gruvarbetarna till tidningen.

Ingen uppges ha skadat sig i olyckan.

Den brasilianska gruvjätten Vale, som driver gruvan, uppger att arbetet på platsen inte kommer att återupptas förrän en utredning av vad som gått fel är slutförd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.