Nästan hela Sverige har fått strängare regler

Skärpta regler har nu införts i så gott som hela landet. Arkivbild.
Skärpta regler har nu införts i så gott som hela landet. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Folkhälsomyndigheten fortsätter sina åtstramningar och skärper coronareglerna i ytterligare fyra regioner: Dalarna, Gotland, Värmland och Västmanland.

Endast tre regioner i landet saknar nu lokala råd.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Regionerna som ansvarar för sjukvården ser en allt tyngre belastning i takt med ökad smittspridning. Nio regioner har gått upp i stabs- eller förstärkningsläge, enligt Socialstyrelsen. En av dem är Gävleborg.

Vi är inne i den här så kallade andra vågen, säger Gävleborgs smittskyddsläkare Lars Wesslén på en pressträff och berättar samtidigt att regionen ska få skärpta lokala råd inom kort.

Hittills har nu 18 av landets 21 regioner fått lokala skärpningar, där Dalarna, Gotland, Värmland och Västmanland tillkom på torsdagen.

De nya råden gäller till en början i fyra veckor och de som vistas i regionerna uppmanas att undvika fysisk kontakt. I Dalarna, Värmland och Västmanland bör man också undvika resor från, till och inom regionerna. Något som också sedan tidigare gäller i Norrbotten och Västerbotten.

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell berättar att smittspridningen ser annorlunda ut i de här regionerna, jämfört med regionerna utan reseavrådan.

Framför allt i de nordliga regionerna har man väldigt stora avstånd inom regionen, man ser en koppling till resande till olika typer av möten, säger statsepidemiologen på torsdagens pressträff.

Råd i Västernorrland

Region Västernorrland, som just nu ser en "kraftig uppgång" av antalet covidfall, kommer att få skärpta råd, men inte riktigt än, enligt regionens smittskyddsläkare Hans Boman.

Vi har en diskussion med Folkhälsomyndigheten och som det ser ut nu kommer ett beslut i början av nästa vecka, säger han.

TT: Varför dröjer det?

Folkhälsomyndigheten har en strategi där den tar några regioner åt gången och går efter hur smittspridningsläget ser ut. De som är hårdast drabbade har man tagit först och sedan de andra efter hand, och det följer vi. Jag tror det är bra att göra så. Man ska inte göra det för tidigt.

Annons

Annons

Blekinge avböjde möte

Blekinge har på egen hand infört lokala råd som innehållsmässigt påminner om Folkhälsomyndighetens men som formellt inte är utfärdade av myndigheten. Regionen tycker processen har dragit ut för mycket på tiden.

Fortfarande vill Blekinge att Folkhälsomyndigheten skärper råden, men avböjde ändå ett möte om saken med myndigheten under onsdagen.

Jag var redan uppbokad på två andra möten och de var faktiskt viktigare, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö, som inte vill berätta vad de andra mötena gällde.
Jag förväntar mig en ny kallelse. Det är klart att vi måste ha denna diskussion och om jag inte får en kallelse denna veckan så kommer jag själv att begära det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons