-
+

Nationaldagsprotest i trots mot coronaregler

Tusentals människor samlades i protest mot nationaldagen i Australiens största stad Sydney, trots att max 500 personer får samlas enligt coronarestriktionerna.
Tusentals människor samlades i protest mot nationaldagen i Australiens största stad Sydney, trots att max 500 personer får samlas enligt coronarestriktionerna.
AustralienTT-AFP

Tusentals australier trotsar de gällande coronavirusreglerna för att protestera mot landets nationaldag, som högtidlighålls till minne av att de första kolonisatörerna anlände 1788.

Firandet väcker avsky hos många, som kallar dagen "Invasion day".

Annons

Annons

Den australiska nationaldagen "Australia day" som högtidlighålls den 26 januari är inte en odelat positiv bemärkelsedag. Under de senaste åren har orättvisor mot landets ursprungsbefolkning uppmärksammats i allt större utsträckning.

För samtidigt som början till landet Australien firas, finns det många som sörjer de brittiska kolonisatörernas ankomst. Datumet ses av många som början på två århundraden av lidande för ursprungsbefolkningen aboriginerna.

För oss representerar det ett kulturellt folkmord. Våra familjer slits sönder. År efter år av sjukdom och hungersnöd. Och de konsekvenserna över generationer känns fortfarande i dag, säger Dylan Booth som deltar i protesten.

Regeringen har uppmanats att ändra nationaldagens datum. Dagen blev nationell helgdag 1994.

Sociala skillnader

Australiens regering har inte lyckats åtgärda de skillnader inom hälsa och välfärd som är tydliga mellan aboriginerna och resten av befolkningen. Ursprungsbefolkningens förväntade livslängd är runt åtta år lägre än det nationella genomsnittet, och aboriginer döms till fängelse i betydligt större omfattning än andra australier.

I landets största stad Sydney samlades tusentals människor i en park. Detta trots att polisen hotat med böter och gripanden för brott mot en coronaregel som säger att högst 500 personer får samlas. I vanliga fall brukar demonstrationen på nationaldagen följas av en protestmarsch, som dock ställts in i år.

Annons

Annons

Fem gripna

Fem personer har gripits i Sydney, bland dem en som misstänks för att ha attackerat en polis, men i det stora hela uppger polisen att demonstrationen varit fredlig.

Inga nya coronafall har rapporterats i Sydney på över en vecka.

Protester genomförs under dagen även i många andra större städer. I landets näst största stad Melbourne uppskattas runt 10 000 personer ha deltagit i en protestmarsch, i grupper om 100, för att följa coronarestriktionerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss