A-
A+

Nationellt nödläge utlyst i Etiopien

Etiopier från huvudstaden Addis Abeba demonstrerar tidigare i år till stöd för landets regering – och mot TPLF. Nu kommer undantagstillstånd att införas. Arkivbild.
Etiopier från huvudstaden Addis Abeba demonstrerar tidigare i år till stöd för landets regering – och mot TPLF. Nu kommer undantagstillstånd att införas. Arkivbild.
EtiopienTT-AFP-Reuters-AP

Regeringen i Etiopien har utfärdat ett nationellt undantagstillstånd efter att Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) intagit en strategiskt viktig stad.

Enligt statliga etiopiska medier är det uppenbart att TPLF försöker nå huvudstaden Addis Abeba.

Annons

Annons

Jeffrey Feltman är USA:s särskilde sändebud för Afrikas horn, där Etiopien ingår. Arkivbild.
Jeffrey Feltman är USA:s särskilde sändebud för Afrikas horn, där Etiopien ingår. Arkivbild.

"Undantagstillståndet syftar till att skydda civila från övergrepp som som begås av terroristgruppen TPLF i olika delar av landet", meddelar regeringen via den statliga etiopiska tv-kanalen Fana.

Regeringen säger vidare att Tigraystyrkorna och deras allierade utgör ett "allvarligt och nära förestående hot" mot landets överlevnad.

Parlamentet väntas godkänna det nationella nödläget inom de kommande 24 timmarna, rapporterar Fana. Nödläget kommer att vara i ett halvår.

Åtgärder som kan tillämpas är bland annat utegångsförbud, blockerade vägar och visitationer av "alla som misstänks samarbeta med terrorgrupperna", alltså TPLF och dess allierade, enligt Fana.

Invånare ska försvara sig

Nödläget innebär också att myndigheterna har rätt att tvångsinkalla vapenägare i en viss åldersgrupp till att strida samt att stänga medier som direkt eller indirekt ger sitt stöd till TPLF.

Huvudstadens invånare har beordrats att med säkerhetsstyrkornas hjälp organisera sig i sina bostadsområden för att försvara sig. Alla med vapen ska registrera sig inom två dagar.

USA:s ambassad i Etiopien uppmanar amerikanska medborgare som befinner sig i landet att vara förberedda på att lämna.

Annons

Annons

USA varnar TPLF

Tidigare under tisdagen hade USA:s sändebud till Afrikas horn också varnat TPLF för att fortsätta sitt avancemang söderut i landet – och specifikt från att avancera mot huvudstaden Addis Abeba.

Låt mig vara tydlig: Vi motsätter oss helt att TPLF går in i eller försöker belägra Addis (Abeba), sade sändebudet Jeffrey Feltman.

Uttalandet ska ses i skenet av de senaste dagarnas uppgifter om att TPLF intagit de strategiskt viktiga städerna Kombolcha, med flygplats, och Dessie i Amhararegionen. Kombolcha ligger drygt 25 mil norr om Addis Abeba.

Under tisdagen meddelade USA:s president Joe Biden att han utesluter Etiopien från ett frihandelsavtal med anledning av vad han kallar för övergrepp mot mänskliga rättigheter under konflikten i regionen Tigray.

Striderna mellan tigreanska styrkor och det etiopiska centralstyret bröt ut i november i fjol. Hundratusentals av Tigrays omkring sex miljoner invånare har drivits på flykt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.