A-
A+

Nato, handel och SD – så pressas Sverige i EU

Statsminister Ulf Kristersson och EU-minister Jessika Roswall håller presskonferens för influgna EU-korrespondenter i Stockholm.
Statsminister Ulf Kristersson och EU-minister Jessika Roswall håller presskonferens för influgna EU-korrespondenter i Stockholm.
EUTT:s korrespondent

Frågor om Natoprocessen och Sverigedemokraternas inflytande dominerar när regeringen tar emot influgna EU-korrespondenter i Stockholm.

Den utländska nyfikenheten möts av svensk försiktighet.

Annons

Annons

ÖB Micael Bydén och försvarsminister Pål Jonson (M) svarar på frågor från influgna EU-korrespondenter i Stockholm.
ÖB Micael Bydén och försvarsminister Pål Jonson (M) svarar på frågor från influgna EU-korrespondenter i Stockholm.

Vädret är allt annat än välkomnande när ett 70-tal inresta EU-journalister vallas runt i regeringskvarteren i Stockholm. Förhoppningen är dock att regnrusk och sidvindar ska hamna i skymundan av den information som ges av allehanda möten med de ministrar som från och med årsskiftet agerar som ordförandeland i EU:s ministerråd.

Det är klart att det är viktigt för Sverige att visa vad vi nu hoppas kunna göra under vårt ordförandeskap, vilka prioriteringar vi tycker är viktiga och hur vi ser på jobbet som ordförandeland, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till TT inne på utrikesdepartementet.

Nato och IRA

På agendan står både formella presskonferenser och mer informella möten med korrespondenterna.

Den utländska nyfikenheten är stor – inte minst när det gäller läget för Sveriges Natoansökan och hur Sverige och övriga EU borde agera kring USA:s stora stödpaket IRA, som riskerar att både försämra europeiska företags konkurrenskraft och få många att söka sig till andra sidan Atlanten i stället.

De svenska svaren är dock försiktiga.

Det här kan bli en utmaning för europeiska företag och skapa en ojämn spelplan som vi måste göra något åt. Mitt budskap är att låt oss försöka hitta enighet om hur vi hanterar IRA, men utan att göra något på kort sikt som faktiskt är dåligt för europeisk konkurrenskraft på lång sikt, säger Kristersson på sin presskonferens.

Annons

Annons

"Neutral förhandlare"

Att SD, med nynazistiska rötter och utbredd klimatskepsis, agerar stödparti för regeringen har väckt utländsk undran, med frågor om vad konsekvenserna ska bli för hanteringen av exempelvis miljöpolitik och rättsstatsfrågor.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och EU-minister Jessika Roswall (M) försöker lugna.

Vi är alla ganska eniga om att vara en neutral förhandlare och representera ministerrådet på ett balanserat sätt. Hittills har jag inte sett något som tyder på något annat utan förhoppningsvis kan alla partier se nyttan av vi genomför det här ordförandeskapet så framgångsrikt som möjligt, säger Pourmokhtari.
Det är som i EU. Med 27 medlemsstater behöver man kompromissa. Det är inte mer komplicerat än så, anser Roswall.

Uppmärksamhet

Som ordförandeland i ministerrådet kommer Sverige och de svenska ministrarna att få en helt annan internationell uppmärksamhet än i vanliga fall.

Korrespondentmötet ger en bra föraning till regeringen om vad som diskuteras runt om i EU.

Alla har det gemensamt att de följer europeisk politik, men alla har ju också sitt eget hemmaperspektiv där olika frågor är olika viktiga, så det tycker jag är viktigt, säger Ulf Kristersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.