A-
A+

Natochef: USA:s val rubbar inte Ukrainastödet

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att viljan att stödja Ukraina finns bland såväl demokrater som republikaner.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att viljan att stödja Ukraina finns bland såväl demokrater som republikaner.
UkrainaTT-AFP

Det amerikanska mellanårsvalet kommer inte att påverka Natos, eller USA:s, stöd till Ukraina – även om republikanerna ser ut att ta hem segern, enligt försvarsalliansens generalsekreterare.

Annons

Annons

Det var efter ett möte med Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg lovade att alliansen "kommer att fortsätta stödja (Ukraina) omkring Cherson", efter att Ryssland på onsdagen beordrat sina styrkor att dra sig tillbaka från den ukrainska staden.

Stoltenberg ombads också att kommentera hur USA:s mellanårsval kan påverka stödet för Ukraina. Han framhåller att viljan att stödja det krigsdrabbade landet är fortsatt starkt bland såväl demokrater och republikaner.

Det har inte förändrats med de val som har ägt rum i USA, säger han.

I våras röstade den amerikanska kongressen igenom ett stödpaket till Ukraina på runt 40 miljarder dollar. Paketet fick stöd över partigränserna.

Men på senare tid har det kommit andra signaler, inte minst från den republikanske minoritetsledaren i representanthuset, Kevin McCarthy. Han har låtit förstå att Republikanerna överväger att stoppa eller kraftigt minska stödet till Kiev om partiet vinner.

Stoltenberg säger dock att "det alltid finns röster som har en annan åsikt" och slår fast att Nato kommer att bistå Ukraina med stöd så länge det behövs.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.