Navalnyj-anhängare hoppas på reaktion i Tomsk

Aleksej Navalnyj, sida vid sida med Ksenija Fadejeva som hoppas få en plats i stadsfullmäktige i Tomsk. Bilden togs bara någon dag innan Navalnyj blev förgiftad i augusti.
Aleksej Navalnyj, sida vid sida med Ksenija Fadejeva som hoppas få en plats i stadsfullmäktige i Tomsk. Bilden togs bara någon dag innan Navalnyj blev förgiftad i augusti.
RysslandTT-AFP

Förgiftningen av Aleksej Navalnyj kan bli en ögonöppnare för invånarna i sibiriska Tomsk inför helgens val, hoppas oppositionella.

Det var där oppositionsledaren drev kampanj mot korrupta makthavare precis innan han insjuknade.

Annons

Annons

Ksenija Fadejeva var en av de sista som Navalny träffade i Tomsk innan han gick ombord på flygplanet till Moskva och sedan blev svårt sjuk.

Efter förgiftningen var jag i chock i två dagar, säger hon.

Fadejeva är Navalnyj-allierad kandidat i valet till Tomsks stadsfullmäktige, där röstningen börjar på söndagen. Tomsk var sista stoppet på en turné i Sibirien där oppositionsledaren försökte gjuta mod i sina anhängare och allierade kandidater.

Under resans gång spelade Navalnyj också in filmklipp där han anklagar flera av maktpartiet Enade Rysslands kandidater i de lokala och regionala valen för korruption och maktmissbruk.

Välspridda filmklipp

33-åriga Jelena Basova, som arbetar som säljare i Tomsk, var till en början inte säker på att det stämde att Navalnyj blivit förgiftad där. Sedan såg hon, som flera miljoner andra människor, filmklippen som han publicerat på nätet.

Allt stod klart för mig, säger hon, och berättar för AFP:s utsände att hon kommer att rösta till stöd för Navalnyjs rörelse i valet.
Han förgiftades på grund av att han kämpar för sanningen.

Enade Rysslands kandidater i Tomsk, som har drygt en halv miljon invånare, pekas i Navalnyjs filmer ut som ett slags maffia. Företrädare anklagas för att ha förflyttat kommunala verksamheter till egna, privata bolag och Navalnyj försöker förklara det bland annat genom att visa hur mycket av pengarna för en elräkning som landar i politikernas egna fickor.

I klippet åker han också bil genom Tomsk tillsammans med Ksenija Fadejeva, som säger att hon hoppas att många går och röstar.

När hon kampanjar på stadens gator får hon lyckönskningar av vissa förbipasserande, men många går bara förbi, noterar AFP.

Annons

Annons

Känsla av maktlöshet

Mitja Nemtsev, volontär vid Navalnyj-rörelsens kampanj i Tomsk, säger att det svåraste är att entusiasmera apatiska väljare.

Människor har intalat sig själva att de är maktlösa, säger han.
Det finns en föreställning om att politiken är smutsig. Men det är fel, lokala makthavare kan ställa saker till rätta, som i Chabarovsk.

I Chabarovsk, i ryska Fjärran östern, har invånarna demonstrerat i två månaders tid, emellanåt i tiotusental. De vänder sig emot gripandet av deras populäre guvernör, som besegrade Enade Rysslands kandidat och sedan anklagades för brott på ifrågasatta grunder.

Motståndet mot centralmakten i Moskva är större i Sibirien och Fjärran östern. Viktor Mutjnik, chefredaktör på den oppositionsvänliga tv-kanalen TV2 i Tomsk, poängterar att många Tomskbor har släktingar som deporterades eller avrättades under tsar- eller Sovjetstyret.

Detta spelar roll i vår relation till Moskva. Men jag skulle inte säga att oppositionens chanser är goda, säger han.

Det hålls guvernörsval i 18 provinser och territorier, elva lokala parlamentsval samt val av lokala styren i 22 regionala huvudstäder under helgen. Röstningen avslutas på söndagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons