-
+

Navalnyj-anhängare: Vår framtid står på spel

Ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj leds bort av polis efter ett domstolsförhör i måndags. Arkivfoto.
Ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj leds bort av polis efter ett domstolsförhör i måndags. Arkivfoto.
RysslandTT:s korrespondent

När Ryssland griper så grubblas det i Bryssel.

En spänd helg väntar med stödprotester för Aleksej Navalnyj och krav på nya sanktioner mot Moskva.

Annons

Annons

Den ryske antikorruptionsaktivisten och oppositionsledaren greps omedelbart när han återvände till Moskva i söndags för första gången efter mordförsöket på honom i augusti.

Hans anhängare manar till landsomfattande protester under lördagen – något som ryska myndigheter försöker stävja redan på förhand.

Navalnyjs presstaleskvinna Kira Jarmysj och välkända aktivisten Ljubov Sobol var två av många som greps i torsdags, anklagade för att ha brutit mot regler om allmänna möten.

För Jarmysj väntar nu nio dagar bakom galler.

Polisen varnar

Den som ändå tänker demonstrera varnas av polisen.

"Försök att hålla otillåtna offentliga möten, inklusive provokativt agerande från deltagarnas sida, kommer att ses som ett hot mot den allmänna ordningen och omedelbart tryckas ned", heter det i ett uttalande från polisen i Moskva, enligt nyhetsbyrån AFP.

Varningar har även gått ut från åklagarämbetet i Moskva till fem stora sociala medier om det "otillåtna i att mana till deltagande i otillåtna evenemang". Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Interfax rör det sig om bland andra Facebook, Twitter och Tiktok.

Protesterna lär den här gången följas extra vaksamt från Bryssel. På måndag samlas EU-ländernas utrikesministrar för sitt ordinarie januarimöte, där händelserna kring Navalnyj blir ett givet ämne.

Annons

Annons

Kräver sanktioner

Inte minst från Baltikum krävs åtgärder.

"På toppmötet manade jag EU:s ledare att använda sig av EU:s nya globala sanktionssystem mot dem som är ansvariga för den skamlösa förföljelsen av Navalnyj", berättar Lettlands premiärminister Krisjanis Karins på Twitter sedan EU:s stats- och regeringschefer hållit toppmöte via webben i torsdags.

På fredagen ringde dessutom EU:s permanente rådsordförande Charles Michel till Rysslands president Vladimir Putin för att markera sitt missnöje.

"Jag upprepade att EU är enat i sitt fördömande av gripandet av Aleksej Navalnyj och manade till att han omedelbart släpps", skriver Michel på Twitter.

Väntar till februari?

Bland EU-länderna grubblas nu över nya sanktioner. Till och med Italien, som annars varit bland de mest försiktiga till att drabba Moskva, säger sig vara med på bollen.

Vi har tydligt sagt att det som hänt Navalnyj är oacceptabelt. Vi är redo för nya åtgärder, säger utrikesminister Luigi Di Maio till nyhetssajten Politico Europe.

Tidpunkten är dock oklar. Möjligen får Ryssland en tidsfrist på sig till den 15 februari, då det är tänkt att Navalnyj ska släppas. EU:s utrikeschef Josep Borrell har samtidigt en Moskva-resa inplanerad inom kort, där delade meningar råder om nyttan av att åka för att markera – eller markera genom att inte åka.

"Framtid på spel"

Efter mordförsöket på Navalnyj införde EU i höstas sanktioner mot fem inflytelserika herrar i Moskva, däribland chefen för säkerhetstjänsten FSB och president Vladimir Putins biträdande stabschef.

Från EU-parlamentet krävs nu åtgärder mot ännu fler i Putins närmaste krets, inklusive tunga företagsoligarker som gärna reser och verkar inom EU.

Kraven lär knappast lindras om helgen i Ryssland blir stökig.

Vår framtid hänger bokstavligen på hur många människor som tar sig ut på gatorna, säger Navalnyj-medhjälparen Kira Jarmysj i en filmad uppmaning, inspelad innan hon greps.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss