Navalnyj fortsatt i koma – "allvarligt"

Poliser utanför det sjukhus i Omsk där Navalnyj först vårdades efter insjuknandet i förra veckan. Han fördes därefter med ambulansflyg till Berlin.
Poliser utanför det sjukhus i Omsk där Navalnyj först vårdades efter insjuknandet i förra veckan. Han fördes därefter med ambulansflyg till Berlin.
RysslandTT-AFP-Reuters

Tillståndet för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är fortsatt allvarligt, enligt hans talesperson Kira Jarmysj.

Annons

Annons

Navalnyj befinner sig ännu i koma på sjukhuset i Berlin, meddelade Kira Jarmysj på torsdagskvällen.

De tyska läkare som vårdar Navalnyj misstänker starkt att han blev förgiftad i samband med en flygning från sibiriska Tomsk till Moskva i förra veckan.

Den 44-årige politikern och korruptionsbekämparen fick först vård på ett sjukhus i Omsk, innan han med ambulansflyg fördes till Tyskland.

Polisiär kontroll

Rysk polis har nu, till synes lite halvhjärtat, börjat undersöka vad som hände när Navalnyj insjuknade under flygresan.

Det rör sig inte om en regelrätt brottsutredning – som Navalnyjs anhängare kräver – utan åtgärden kallas av sibirisk polis för en "kontroll inför utredning" för att klarlägga "alla omständigheter".

Navalnyjs medarbetare misstänker att en kopp te på flygplatsen i Tomsk var förgiftad, ett scenario som ryska myndigheter ifrågasätter. Att inleda en brottsutredning är inte aktuellt, enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Inget har förändrats, vi vet fortfarande inte vad som orsakade tillståndet som den sjuke mannen befinner sig i, säger han.

Annons

Annons

Misstänkt nervgift

Läkarna i Berlin har inte kunnat fastställa exakt vad Navalnyj fått i sig, men tror att en substans inom gruppen kolinesterashämmare ligger bakom oppositionspolitikerns insjuknande.

Kolinesterashämmare finns i en rad olika läkemedel och används exempelvis för att behandla patienter med Alzheimers sjukdom. Men det återfinns även i bland annat nervgift och bekämpningsmedel.

Provsvar begärs ut

Navalnyj har varit en de skarpaste kritikerna av president Vladimir Putin och dennes regim.

När Putin blev intervjuad av den statliga televisionen på torsdagen kommenterade han inte fallet Navalnyj över huvud taget.

Ryska åklagare har deklarerat att det saknas bevis för ett uppsåtligt brott mot Navalnyj, och begärt att de tyska läkarna överlämnar beläggen för den första diagnosen inklusive testresultaten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons