Navalnyj i koma: "Försöker rädda hans liv"

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
RysslandTT-AFP-Reuters

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj befinner sig i koma. Efter att ha uppvisat symtom på förgiftning under en flygning intensivvårdas han nu på sjukhus i Sibirien, uppger hans talesperson.

Läkarna jobbar hårt med att rädda hans liv, säger biträdande sjukhuschef Kalinitjenko.

Annons

Annons

Anatolij Kalinitjenko, biträdande chef för sjukhuset i Omsk där Aleksej Navalnyj vårdas, svarar på reportrarnas frågor om Putinkritikerns tillstånd.
Anatolij Kalinitjenko, biträdande chef för sjukhuset i Omsk där Aleksej Navalnyj vårdas, svarar på reportrarnas frågor om Putinkritikerns tillstånd.
En ambulans parkerad bredvid sjukhusbyggnaden i Omsk i västra Sibirien där Aleksej Navalnyj intensivvårdas.
En ambulans parkerad bredvid sjukhusbyggnaden i Omsk i västra Sibirien där Aleksej Navalnyj intensivvårdas.

Aleksej Navalnyj var på väg med flyg från den sibiriska staden Tomsk till Moskva när han insjuknade, vilket ledde till att planet tvingades avbryta resan och landa i Omsk där han nu intensivvårdas. Navalnyjs stab uppger att hans tillstånd är allvarligt.

"Vi förmodar att Aleksej förgiftades av någonting som blandats i hans te. Det var det enda han drack i morse", skriver talespersonen Kira Jarmysj på Twitter.

"Läkarna säger att giftet absorberats snabbt på grund av den varma drycken", fortsätter hon.

44-årige Aleksej Navalnyj, jurist, antikorruptionsaktivist och stark Putinkritiker, befann sig på en kampanjresa inför septembers ryska regionala val när han insjuknade. En medpassagerare på flygningen från Tomsk skriver på sociala medier att Navalnyj "skrek av smärta" under flygningen.

Fängslats många gånger

Företrädare för sjukhuset i Omsk säger till reportrar på plats att det ännu inte är bekräftat huruvida Navalnyj förgiftats och att "naturlig förgiftning" är en av flera förklaringar som övervägs. Enligt biträdande sjukhuschef Anatolij Kalinitjenko vårdas Navalnyj i respirator.

Läkarna gör inte bara allt de kan. Läkarna jobbar hårt på att rädda hans liv, säger Kalinitjenko till pressuppbådet.

Källor uppger för den ryska nyhetsbyrån Interfax att läkarna preliminärt har diagnostiserat Navalnyj med förgiftning av en oidentifierad hallucinogen substans.

Putinkritikern har frihetsberövats upprepade gånger under de senaste åren, bland annat för att ha organiserat regeringskritiska protester, och dömts till flera fängelsestraff. Den senaste tiden har han också uttalat sig till stöd för protesterna i Belarus mot den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko.

Annons

Annons

Kreml: Inga bevis

Kreml meddelar i ett uttalande att man följer utvecklingen kring Navalnyjs tillstånd.

Precis som med alla ryska medborgare så önskar vi honom ett snabbt tillfrisknande, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

Han konstaterar samtidigt att det ännu inte finns några bevis för förgiftning.

Alla antaganden är bara antaganden, säger Peskov.
Om det rör sig om förgiftning så måste det bekräftas av ett laboratorium.

"Mådde bra"

Det är inte första gången som Navalnyj utsätts för en misstänkt attack. I augusti i fjol fick han hudutslag och svullnade upp i ansiktet då han befann sig i häkte. Väl på sjukhus menade läkarna att han drabbats av en allergisk reaktion, men Navalnyj och hans stab misstänker att han blev förgiftad.

Jag är övertygad om att det är samma sak som har hänt nu. Det är andra symtom, uppenbarligen ett annat gift, säger Kira Jarmysj till radiokanalen Moskvas eko.

2017 drabbades Navalnyj av kemiska brännskador vid ena ögat då gärningsmän kastade desinficeringsmedel mot hans ansikte.

Jarmysj säger att hon mötte Navalnyj på torsdagsmorgonen för att ta sig till flygplatsen i Tomsk och att han då mådde bra.

Han drack bara svart te på flygplatsen, säger hon.
Direkt efter att planet lyft började han förlora medvetandet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons