A-
A+

Navalnyj: Jag riskerar isoleringscell

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
RysslandTT-AFP

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj säger att han har fått tio formella varningar för sitt uppträdande sedan han fängslades förra månaden och att han riskerar att sättas i isoleringscell.

Annons

Annons

"Om du får två varningar så riskerar du att hamna i en bestraffningscell, där är det obehagligt och förhållandena är närmast att likna vid tortyr", skriver den 44-årige Navalnyj i ett inlägg på Instagram.

Enligt Navalnyj har hans överträdelser bland annat bestått i att han stigit upp före ett bestämt klockslag, vägrat titta på en "idiotisk" videoföreläsning och föreslagit chefen för den fängelseenhet han befinner sig att "ta sig en kopp kaffe" i stället för att motionera.

I förra veckan uppgav Navalnyjs advokat Olga Michailova att hennes klient utsätts för tortyr genom att berövas sömn i fängelset. Och att han lider av kraftig smärta i ryggen och ett ben.

Navalnyj blev akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien i augusti i fjol. Efter att ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han hem till Ryssland den 17 januari.

Han greps direkt på flygplatsen och fick därefter en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid i Tyskland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!