Navalnyj på bättringsvägen – vill återvända

Aleksej Navalnyj omgiven av sin familj.
Aleksej Navalnyj omgiven av sin familj.
Tyskland/RysslandTT-Reuters

Aleksej Navalnyj har lagt ut en bild där han sitter upp i sjukhussängen i Berlin, omgiven av sin familj. Den ryske regimkritikern meddelar att han nu kan andas utan hjälpmedel.

Annons

Annons

Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Aleksej Navalnyj. Arkivbild.

"Hallå, Navalnyj här, jag saknar er allesammans", skriver han på Instagram.

"Jag kan fortfarande knappt göra någonting, men i går kunde jag andas på egen hand hela dagen", lägger han till.

På bilden syns Navalnyj sitta upp och titta in i kameran stödd mot sin fru och med sina två barn vid sängkanten.

Laboratorier bekräftar

Navalnyj insjuknade under en flygresa mellan sibiriska Tomsk och Moskva i augusti. Han fördes senare till Tyskland, där han i förra veckan kunde väckas ur sin koma.

Tysklands regering har meddelat att prover från ett militärlaboratorium otvivelaktigt visat att han förgiftades med nervgiftet novitjok. Häromdagen bekräftades slutsatserna av laboratorier i Sverige och Frankrike.

Misstankar har riktats mot statliga aktörer i Ryssland. Moskva har kallat anklagelserna grundlösa och Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att Ryssland är redo att gå till botten med vad som hänt Navalnyj, men att man likt Sverige och Frankrike vill få tillgång till hans blodprov från Tyskland.

Annons

Annons

Vill återvända

Fallet har ytterligare komplicerat relationerna mellan Ryssland och västländerna. I Tyskland har krav väckts på Angela Merkel om att stoppa arbetet med Nordstream 2, en nästintill färdigställd gasledning som är tänkt att rejält öka energileveranserna från Ryssland.

The New York Times rapporterar med hänvisning till en tysk källa att Navalnyj uttryckt planer på att återvända till Ryssland så fort han tillfrisknat. "Inga andra alternativ har varit påtänkta", bekräftar hans talesperson på Twitter.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig översättning av ett citat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons