-
+

Navalnyj riskerar att gripas när han landar

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har befunnit sig i Tyskland sedan i augusti. Arkivbild.
Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har befunnit sig i Tyskland sedan i augusti. Arkivbild.
RysslandTT-AFP-Reuters

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj reser tillbaka till Ryssland i dag för första gången sedan han förgiftades i slutet av augusti.

I Moskva väntar hans anhängare, men även flera brottsanklagelser.

Annons

Annons

Polisfordon har parkerats vid Vnukovos internationella flygplats i Moskva inför Navalnyjs ankomst.
Polisfordon har parkerats vid Vnukovos internationella flygplats i Moskva inför Navalnyjs ankomst.
Gripas, jag? Jag är en oskyldig person, säger Aleksej Navalnyj när han går ombord planet i Tyskland för att flyga tillbaka till Ryssland på eftermiddagen.

Hans återkomst är ett huvudbry för Kreml. Antingen grips han, vilket kan leda till internationell kritik och att han ses som en politisk martyr. Eller också låter man honom vara, men då finns det en risk att Kreml framstår som vekt.

Navalnyjs anhängare planerar att möta honom vid flygplatsen Vnukovo i Moskva, där temperaturen enligt prognosen kommer att ligga på runt 20 minusgrader när han landar.

Hittills har minst 2 000 människor uppgett på Facebook att de planerar att komma till flygplatsen, och runt 6 000 andra har uttryckt intresse för evenemanget, trots att huvudstaden rapporterar tusentals nya coronafall dagligen. Samlingen ses av myndigheterna som olaglig eftersom inga tillstånd har utfärdats.

Flera aktivister i Rysslands andra stad S:t Petersburg uppger att de har stoppats av polis vid stadens tågstation och flygplats.

Även Kreml-trogna väntas komma till flygplatsen.

Återhämtar sig

Navalnyjs flygresa går från Berlin, dit han flögs i augusti för specialistvård efter att ha insjuknat hastigt. Där konstaterades det att han förgiftats med nervgiftet novitjok.

Tysklands justitiedepartement uppgav på lördagen att utskrifter av intervjuer med Navalnyj, gjorda i utredningen kring förgiftningen, lämnats över till Ryssland, som nu bekräftar att Tyskland överlåtit dokument om Navalnyj, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Navalnyj, som precis som flera länder säger att Rysslands president Vladimir Putin ligger bakom förgiftningen, uppger nu att han är "nästan frisk", och kan fortsätta återhämta sig på hemmaplan.

Kreml förnekar inblandning i förgiftningen, som 44-åringen i intervjuer har sagt utfördes för att maktens män ser honom som ett hot inför det parlamentsval som ska hållas i Ryssland i höst.

Navalnyj har lyckats nå unga väljare genom virala videor där han avslöjat korruption bland eliten, och han har mer än två miljoner följare på Twitter.

Annons

Annons

Flera anklagelser

Enligt Navalnyj saknar han Moskva och vill därför resa hem nu, och han säger att han inte är intresserad av vad han anser är påhittade rättsfall mot honom.

Navalnyj anklagas bland annat för att ha brutit mot villkoren för ett villkorligt fängelsestraff för förskingring i ett fall från 2014. Enligt honom själv är anklagelserna falska, men risken att han grips när han kommer hem till Moskva kvarstår.

Enligt den federala fängelsemyndigheten FSIN riskerar Navalnyj att kastas i fängelse när han återkommer till Ryssland.

Navalnyj är även aktuell i tre andra brottsutredningar, som han säger är politiskt motiverade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss