Navalnyj-sanktioner hotar Moskva

Aleksej Navalnyj omgiven av sin fru Julia Navalnaja och sonen Zahar Navalnyj under rehabiliteringen i Tyskland.
Aleksej Navalnyj omgiven av sin fru Julia Navalnaja och sonen Zahar Navalnyj under rehabiliteringen i Tyskland.
Tyskland/FrankrikeTT-AFP

Under hot om EU-sanktioner anklagar Tyskland och Frankrike ryska myndigheter för "inblandning och ansvar" i förgiftningen av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Annons

Annons

Navalnyj, mångårig kritiker av Rysslands president Vladimir Putin, kollapsade på ett flygplan i Ryssland den 20 augusti. Efter oro för vården i Ryssland flögs oppositionsledaren till Tyskland. Tre västeuropeiska laboratorier samt Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW har fastslagit att han förgiftats med det av Sovjetunionen framtagna nervgiftet novitjok.

I ett gemensamt uttalande från de franska och tyska utrikesministrarna – Jean-Yves Le Drian och Heiko Maas – på onsdagen står att deras länder upprepade gånger bett Moskva om en redogörelse för vad som hänt men att "ingen trovärdig förklaring har hittills lämnats av Ryssland".

"I detta sammanhang anser vi att det inte finns någon annan rimlig förklaring till Navalnyjs förgiftning än rysk inblandning", fortsätter uttalandet.

Utrikesministrarna ska vidare påverka andra EU-länder att införa sanktioner mot "individer som anses vara ansvariga för detta brott och överträdelser av internationella normer, baserat på deras officiella ställning, samt mot ett organ som är inblandad i novitjokprogrammet", står det.

"Allvarlig överträdelse"

Tidigare under onsdagen klargjorde Heiko Maas för tyska parlamentariker att sanktioner är att vänta om inte Moskva lämnar en trovärdig förklaring.

En allvarlig överträdelse av internationell lag begicks med ett kemiskt stridsmedel, och något sådant kan inte ske utan konsekvenser, sade han.
Det står klart att händelsen inte är uppklarad. Om nödvändig information inte läggs fram kommer riktade och proportionella sanktioner mot den ryska sidan att vara oundvikliga, fortsatte Maas.

Annons

Annons

Ilsket ryskt svar

Kreml har hela tiden förnekat inblandning i det som hänt Navalnyj, och Moskva reagerar på det fransk-tyska yttrandet med stor ilska:

"Uttalandet från de två ministrarna, oacceptabla i sitt innehåll och ton, signalerar Paris och Berlins kategoriska brist på önskan att överväga fakta", skriver Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet.

Hon anklagar även Frankrike och Tyskland för "hot och försök att utpressa oss".

Den 44-årige Navalnyj har skrivits ut från sjukhuset, men är kvar i Tyskland för rehabilitering. Han sade i dagarna att detta kan ta ytterligare ett par månader, men har klargjort att han tänker återvända till Ryssland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons