A-
A+

Navalnyj: Som i Orwells "1984"

Kremlkritikern Aleksej Navalnyj under rättegången i Moskva i februari. Arkivbild.
Kremlkritikern Aleksej Navalnyj under rättegången i Moskva i februari. Arkivbild.
RysslandTT-AFP-Reuters

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj, beskriver den straffkoloni i Pokrov, där han ska avtjäna drygt 2,5 års fängelse, som ett "koncentrationsläger".

Annons

Annons

Meddelandet – det första sedan interneringen – kommer via oppositionsledarens Instagramkonto, där en bild på en sammanbiten Navalnyj med rakat huvud också publicerats.

Aleksej Navalnyj insjuknade akut under en flygtur från Tomsk i Sibirien i augusti i fjol. Han fördes till ett sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats med nervgiftet novitjok. Den 17 januari återvände han hem till Ryssland och greps då direkt på flygplatsen.

Kort därpå fick Navalnyj en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid i Tyskland. Han har även åtalats för andra brott, anklagelser som hans anhängare beskriver som politiskt motiverade.

Enligt Navalnyj tillämpas ett rigoröst regelverk på fängelset i Pokrov, han väcks varje timme eftersom han bedömts som flyktbenägen. Navalnyj beskriver strafflägret som något som skulle kunna ha hämtats ur George Orwells dystopiska verk "1984".

"Jag måste erkänna att det ryska fängelsesystemet har lyckats överraska mig", skriver han.

Pokrov ligger cirka tio mil öster om Moskva.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!