A-
A+

Navalnyj: Tvingas titta på tv i fängelset

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vid ett domstolsframträdande via videolänk den 29 april. Arkivbild
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vid ett domstolsframträdande via videolänk den 29 april. Arkivbild
RysslandTT

Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj – som hålls fängslad – tvingas titta på statlig tv och propagandafilmer i mer än åtta timmar om dagen.

Det säger Navalnyj i sin första intervju med en nyhetsredaktion sedan gripandet i januari.

Annons

Annons

Aleksej Navalnyj avtjänar ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff utanför huvudstaden Moskva, dömd för att ha brutit mot anmälningsplikten för sin villkorliga dom under tiden som han vårdades på sjukhus i Tyskland efter mordförsöket på honom.

I en intervju med The New York Times som är den första intervju som Navalnyj ger till en nyhetsredaktion sedan gripandet – berättar han om tiden i fängelset.

Filmer om kriget

Navalnyj berättar bland annat att han och andra fångar tvingas titta på statlig tv och propagandafilmer mer än åtta timmar om dagen, och att vakterna skriker åt dem som somnar.

Vi tittar på filmer om andra världskriget, eller om att våra atleter besegrade amerikaner eller kanadensare en dag för 40 år sedan, säger Navalnyj.

Oppositionsledaren säger att tv-tittandet delas upp i fem pass om dagen, det första inleds direkt efter morgongymnastiken, frukosten och arbetet med att sopa fängelsegården.

Annons

Annons

Konstant kontroll

Fängelsevistelsen är mycket annorlunda från Sovjettiden, när politiska fångar tvingades till tungt straffarbete, berättar han.

Du kanske föreställer dig tatuerade muskelmän med ståltänder som slåss med kniv om den bästa sängen vid fönstret, säger Navalnyj om bilden som många har av ryska fängelser.
Du ska föreställa dig något som liknar ett kinesiskt arbetsläger, där alla måste tåga på rad och där det finns övervakningskameror överallt. Det är konstant kontroll och en angivarkultur.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!