Navalnyj utskriven – kan återhämta sig helt

 'Dagen har kommit – hurra!', skriver den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj på en Instagrambild, utlagt på onsdagen.
"Dagen har kommit – hurra!", skriver den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj på en Instagrambild, utlagt på onsdagen.
TysklandTT

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har skrivits ut från sjukhuset i Berlin.

Från Kremls håll välkomnas oppositionsledaren tillbaka till Ryssland.

Annons

Annons

 'Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj på en Instagrambild tillsammans med sin fru Julia på sjukhuset i Berlin.
"Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj på en Instagrambild tillsammans med sin fru Julia på sjukhuset i Berlin.

Aleksej Navalnyjs tillstånd har förbättrats så pass att han inte längre behöver vara inlagd, enligt ett pressmeddelande från sjukhuset Charité. Läkarna tror att han kan komma att återhämta sig helt och fullt, men frågetecknen är fortsatt många.

"Det är för tidigt att mäta de eventuella långsiktiga effekterna av hans allvarliga förgiftning", lyder pressmeddelandet från sjukhuset där han vårdats i en dryg månad, merparten av tiden på intensiven.

I sitt senaste Instagraminlägg syns Navalnyj sittandes på en parkbänk i Berlin tillsammans med orden "Dagen har kommit – hurra!". Han skriver vidare att han fortfarande har svårt att använda sina händer.

Navalnyj kommer att stanna i Tyskland för tillfället medan han genomgår rehabilitering, meddelar hans talesperson Kira Jarmysj på Twitter, rapporterar AFP.

Kräver förklaring

Efter utskrivningen från sjukhuset skickar Moskva en hälsning till regimkritikern, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Precis som vilken annan rysk medborgare som helst har han när som helst rätt att återvända till Moskva, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov under en presskonferens.
Vi önskar honom ett snabbt tillfrisknande, tillägger han.

Aleksej Navalnyj insjuknade hastigt under en flygning från sibiriska Tomsk till Moskva den 20 augusti. Efter att han flugits till Berlin för vård har laboratorier i Tyskland, Sverige och Frankrike oberoende av varandra slagit fast att 44-åringen förgiftades med det Sovjettillverkade nervgiftet novitjok, troligtvis från en vattenflaska.

Det är samma typ av gift som användes för att förgifta den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury 2018.

Annons

Annons

Skärpt tonläge

Tonläget har skärpts mellan Ryssland och flera länder i Europa. Sedan Navalnyjs insjuknande har europeiska ledare krävt Ryssland på en förklaring. Kreml har förnekat all inblandning och själva krävt att få delta i den tyska utredningen av förgiftningen.

Under onsdagen utökade Ryssland sin lista över EU-tjänstemän som inte får komma in i landet. Det ryska utrikesdepartementet specificerar inte varför listan utökas, men hänvisar till aggressiva utspel mot Ryssland.

"Putin var smartare"

I ett Instagraminlägg ironiserar Navalnyj över att den ryske presidenten Vladimir Putin i samtal med franske Emmanuel Macron ska ha föreslagit att Navalnyj förgiftat sig själv.

"Kul idé. Den behöver verkligen studeras. Jag kokade novitjok i köket, drack en klunk och satte mig på planet. Och föll i koma. Att dö på ett sjukhus i Omsk och hamna på bårhuset i Omsk, där dödsorsaken skulle fastslås som 'levt tillräckligt' – det var målet för min sluga plan. Men Putin var smartare än mig. Han kan inte luras. I stället låg jag som en dumskalle i koma i 18 dagar", skriver han.

Enligt Putin finns det "många felaktigheter" i rapporteringen om samtalet med Macron.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons