A-
A+

Navalnyjanhängare gripna inför massprotest

Människor protesterar i Moskva efter att Aleksej Navalnyj dömts till fängelse den 2 februari.
Människor protesterar i Moskva efter att Aleksej Navalnyj dömts till fängelse den 2 februari.
RysslandTT

Flera av Aleksej Navalnyjs anhängare har frihetsberövats dagen före de protester som tros locka en halv miljon ryssar.

Enligt observatörsgruppen OVD-Info har även razzior genomförts på två av oppositionspolitikerns lokala kontor.

Annons

Annons

Annons

Annons

Enligt organisationen har i nuläget fem allierade till Navalnyj i olika regioner frihetsberövats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

På tisdagseftermiddagen hade över 465 000 människor, nästan hälften av dem huvudstadsbor, uppgett på sajten free.navalny att de kommer att delta i onsdagens protester. Demonstranterna kräver Aleksej Navalnyjs frisläppande och ett "fritt Ryssland utan Putin".

"Aleksej står inför döden i strafflägret, och alla som är redo att kämpa för frihet kommer snart att ses som brottslingar de med. Nu är sista chansen att förhindra detta", skriver arrangörerna bakom den landsomfattande demonstrationen på sajten.

Den ryska kommunikationsmyndigheten Roskomnadzor uppmanade under måndagen samtliga plattformar som sprider information om "osanktionerade massevenemang" att omedelbart radera innehållet, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Inga demonstrationer har fått tillstånd av polisen.

Straffbart dela information

Enligt den ryska åklagarmyndigheten gör sig den som uppmanar till deltagande i osanktionerade protester skyldig till brott, med så kallat administrativt frihetsberövande i straffskalan. Att dela information om protester kan även föra med sig böter på upp till motsvarande runt 440 000 svenska kronor, skriver Interfax.

Protesterna väntas gå av stapeln klockan 19 på onsdagskvällen, lokal tid, i en mängd ryska städer. Arrangörerna uppmanar alla ryssar som är emot korruption, förtryck och politiska mord att gå ut på gator och torg.

"Om hundratusentals människor går ut för att protestera fredligt kan våra krav inte ignoreras", skriver de.

Annons

Annons

Putin håller tal

På tisdagen nekades Aleksej Navalnyjs personliga läkarteam än en gång tillträde till sin patient, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt Navalnyjs advokat försämras regimkritikerns hälsotillstånd alltmer i den straffkoloni där han suttit fängslad sedan i februari. Under måndagen flyttades Navalnyj, som är inne på sin tredje vecka av hungerstrejk, till en sjukhusavdelning för fångar. Ryska fängelsemyndigheter uppger att 44-åringens tillstånd är "tillfredsställande", medan hans medarbetare och anhängare blir alltmer oroliga.

Samma dag som de landsomfattande protesterna planerar president Vladimir Putin att hålla sitt årliga tal till det ryska parlamentet. Under fjolårets tal i januari meddelade Putin en rad grundlagsändringar som senare klubbades igenom under en folkomröstning, däribland den "återställning" av presidentens mandatperioder som ger 68-åringen möjlighet att sitta kvar vid makten till år 2036.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr