A-
A+

Navalnyjs advokat fruktar för hans liv

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vid rättegången i Moskva i februari. Arkivbild.
Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vid rättegången i Moskva i februari. Arkivbild.
RysslandTT-AFP-Reuters

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj säger att han utsätts för tortyr genom att berövas sömn i fängelset. Han lider även av kraftig smärta i ryggen och ett ben.

Alla fruktar för hans liv och hälsa, säger Navalnyjs advokat Olga Michailova i tv-kanalen Dozjd.

Annons

Annons

Baltstaterna Estland, Lettland och Litauen uppmanar Ryssland att "så snart som möjligt" ge oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj läkarvård.

"Oroväckande rapporter om Navalnys hälsa. Tillgång till sjukvård är en grundläggande rättighet även för politiska fångar", twittrar ländernas utrikesministrar.

Den ryska kriminalvården hälsar dock att det inte finns någon anledning att oroa sig för Aleksej Navalnyjs hälsa.

"Tillfredsställande hälsa"

Oppositionspolitikerns hälsa är både "stabil och tillfredsställande", heter det i ett uttalande till ryska nyhetsbyrån Interfax på torsdagen.

Navalnyjs advokat, Olga Michailova, larmade redan i onsdags om att hennes klient led av kraftig smärta i ryggen och ett ben och att han tappade känseln i benet i veckan.

Sedan hon fått besöka sin klient i fängelset i Pokrov utanför Moskva på torsdagen säger hon att Navalnyjs ben är i "väldigt dåligt" skick och att han inte fått medicin som han behöver de senaste fyra veckorna.

Annons

Annons

"Personlig hämnd"

Regimkritikerns hustru Julia Navalnyj kräver att han släpps och förs till ett sjukhus där han kan vårdas av läkare han kan lita på. Hon beskriver det som händer hennes man som "personlig hämnd för hans oppositionella handlingar" i ett inlägg på Instagram.

I ett uttalande, som framförts av Aleksej Navalnyjs advokat, säger oppositionspolitikern att han förhindras att sova av fängelsevakterna, en metod han beskriver som tortyr. Han säger också att han bett om att få träffa en civil läkare, men nekats detta.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!