Navalnyjs läkare antyder möjlig förflyttning

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj (i mitten) i bussen på väg till flygplatsen i Tomsk, kort innan han insjuknade. Kvinnan till vänster är Kira Jarmysj.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj (i mitten) i bussen på väg till flygplatsen i Tomsk, kort innan han insjuknade. Kvinnan till vänster är Kira Jarmysj.
RysslandTT-AFP-Reuters

Ett tyskt ambulansflyg är på plats i ryska Omsk, berett att hämta Aleksej Navalnyj som befinner sig i koma. Läkarna säger sig ha hittat kemiska substanser på den ryske oppositionspolitikerns kläder och händer, men tonar samtidigt ner hans hälsoproblem.

Sjukhuset säger att en evakuering nu kan bli möjlig, rapporterar nyhetsbyråer.

Annons

Annons

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.

Navalnyj, frän kritiker av president Vladimir Putin, var på väg med flyg från Tomsk till Moskva i torsdags morse när han insjuknade med symtom på förgiftning.

Vad han råkat ut för är oklart, men läkarna i staden Omsk kommer med motstridiga uppgifter. Å ena sidan har de hittat vad som kallas industriella kemiska substanser på honom. Å den andra talar de om magproblem.

Just nu har vi arbetsdiagnoser. Den huvudsakliga är problem med kolhydratbalansen, alltså störning i matsmältningen, säger chefsläkaren Aleksandr Murachovskij.

På fredagseftermiddagen fortsatte det att komma olika utspel från sjukhuset i Sibirien. Läkare upprepade då att Navalnyj inte förgiftats, men att sjukhuset kunde bistå med transport "inom några timmar" till den regionala flygplatsen.

Ett svenskt sjukvårdsflyg med avancerad intensivvårdsutrustning kan bli aktuell om det blir en transport av Navalnyj, rapporterar SR:s Ekot.

Det har förts en diskussion om att vara behjälpliga till Tyskland att flytta en patient från Ryssland till Berlin för fortsatt vård där, säger Lars Falk på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Frågan kvarstår om Navalnyj får flygas ut från Ryssland.

Dålig utrustning

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) uppger att Navalnyjs anhängare ansökt om att domstolen ska be den ryska regeringen att låta honom åka till Tyskland. ECHR säger att förfrågan ska behandlas inom de närmaste dagarna.

Chefsläkaren Aleksandr Murachovskij hade tidigare på fredagen klargjort att Navalnyj är för sjuk för transport och blir kvar på sjukhuset fram till dess att hans tillstånd stabiliseras.

De tyska läkarna besökte sjukhuset på fredagen och anser tvärtom att Navalnyj visst skulle klara att flygas ut ur landet, enligt organisationen som skickat dit dem, Cinema för Peace.

Anastasia Vasiljeva, Navalnyjs personliga läkare, avfärdar Murachovskijs teorier om problem med matsmältningen och ämnesomsättningen som löjeväckande lögner.

Det här är en förgiftning som har orsakat en svår störning i ämnesomsättningen, säger hon enligt Interfax.

Samtidigt hävdar politikerns talesperson Kira Jarmysj att det skulle vara "livsfarligt" för Navalnyj att bli kvar på sjukhus i Omsk – flera hundra mil öster om Moskva – eftersom det enligt henne saknar nödvändig utrustning.

Annons

Annons

EU kräver utredning

Jarmysj hävdar också att läkarna inledningsvis hade gett klartecken till en flytt, men att de ändrade sig i sista stund.

Det här beslutet fattades naturligtvis inte av dem, utan av Kreml, säger hon.

Den uppgiften avvisas av det ryska makthögkvarteret i Moskva.

Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, säger att ingen anledning finns för att informera president Vladimir Putin om händelsen och att denne inte tänker diskutera frågan med några europeiska ledare.

Men omvärlden är oroad. EU kräver en oberoende utredning av fallet, och att Navalnyj ska få flygas ut.

Vi utgår ifrån att de ryska myndigheterna håller fast vid sina löften om att låta herr Navalnyj säkert och snabbt transporteras utomlands, för att i linje med de anhörigas önskan få vård, säger en taleskvinna i Bryssel.

"Väntar i tre dagar"

Julia Navalnaja, oppositionspolitikerns fru, vädjar till Putin att låta maken få föras utomlands.

"Jag ansöker officiellt hos dig med en begäran om tillåtelse att föra Aleksej Navalnyj till Tyskland", skriver hon på Twitter.

Läkaren Anastasia Vasiljeva tror inte alls att myndigheterna snart kommer att låta det ske.

Det är på grund av att de väntar i tre dagar så att hans system gör sig av med giftet, så att det blir omöjligt att i Europa upptäcka förekomsten av ett giftigt ämne i hans kropp.

Peskov säger att testerna för att utröna vad Navalnyj drabbats av ännu inte gått i mål.

Toxikologiska undersökningar är extremt komplicerade och tar tid, mer än en dag eller två. De har inte gett några resultat hittills.

Sveriges utrikesminister Ann Linde har talat i telefon med den ryske utrikesminister Sergej Lavrov. Samtalet berörde bland annat Navalnyj. Utrikesministern berättade dock inget om vad som sades om honom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons