A-
A+

Navalnyjs rörelse pressad – men siktar mot valet

Leonid Volkov, en av de högsta cheferna för FBK.
Leonid Volkov, en av de högsta cheferna för FBK.
RysslandTT

Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs rörelse är ansatt av husrannsakningar, brottsutredningar och fängelsestraff. Men medarbetarna låter sig inte skrämmas – utan fortsätter sitt arbete inför valet.

Vi måste kämpa för förändring så länge det inte är för sent, säger medarbetaren Leonid Volkov till TT.

Annons

Annons

Leonid Volkov är en av Navalnyjs närmaste män, med ansvar för antikorruptionsstiftelsen FBK:s politiska arbete. Tillsammans med Ivan Zjdanov är han högst ansvarig för organisationen sedan Navalnyj fängslades.

En helt ny organisation

FBK extremiststämplades i juni, men stiftelsen fortsätter att jobba. Flera ur ledarskiktet har flyttat utomlands, andra har slutat, och organisationen har ställt om verksamheten helt.

Våra motståndare har oändligt mycket mer resurser än vi. Att vara flexibla och att kunna anpassa oss är våra största konkurrensfördelar om vi vill fortsätta tävla med Kreml, säger Volkov till TT.

I dag har FBK inga medarbetare kvar i Ryssland. Arbetet med att gräva i muthärvor och förberedelserna inför valet fortsätter, men på distans.

Att anpassa sig till nya förhållanden är inget nytt för FBK. Under presidentvalskampanjen 2019 spärrades organisationens bankkonton. Då ordnade man genast andra sätt att skaffa finansiering.

Vi har ställt om helt, det är en helt ny organisation. Jag är stolt över att vi har lyckats, säger Volkov.
Nu lägger vi all kraft på valförberedelser. Valet är riggat och orättvist, men det är den viktigaste politiska händelsen på fem år.

Annons

Annons

"Rösta smart"

Den 17–19 september hålls valet till ryska duman. Inför valet har regeringen på olika sätt slagit ned på oppositionen för att minska dess chanser i den starkt kontrollerade valrörelsen.

Men FBK fortsätter att arbeta med kampanjen "Rösta smart", där man uppmanar väljarna att satsa allt på kandidaten med bäst möjlighet att besegra Putintrogna Enade Rysslands företrädare. Strategin har redan används under region- och lokalval de senaste åren, med viss framgång.

Nu kommer den för första gången att prövas på federal nivå.

Kan vi rösta bort runt 40 kandidater från Enade Ryssland blir situationen i duman en helt annan, och det kommer att begränsa Putins totalitära regim, säger Volkov.

Politisk rensning

I början av juni ändrades den ryska extremistlagstiftningen, som numera förbjuder alla FBK-medarbetare att ställa upp i det kommande valet. Den har Kreml använt sig av för att neka minst 23 kandidater att registrera sig, skriver BBC.

I tisdags knackade polisen dörr hos ett 20-tal personer i Moskva, som antingen hade registrerat sig på någon av Navalnyjs hemsidor eller skänkt pengar till FBK, enligt lokala medier. För några månader sedan läckte databaser med anhängarnas bostadsadresser och namn ut på nätet, vilket har bekräftats av FBK.

Politisk rensning är den enda metod som Kreml kan använda sig av för att uppnå det valresultat som krävs. Alla reformer som Kreml har genomfört de senaste två åren – från internetbegränsningar till ändrade regler för valobservatörer – är ett sätt att bekämpa kampanjen "Rösta smart".
De (regeringen) är jätteoroliga för valresultatet. Man vet att man har kontroll över valkommissionen och valsystemet, men lokalvalen i Moskva 2017 och dumavalet 2011 var ändå stressiga för dem. Nu vill man minimera riskerna, säger Volkov.

Fortsatta förföljelser

Men rent tekniskt gynnas kampanjen "Rösta smart" då det finns färre kandidater att välja emellan.

De djävulska metoderna får regimen att se svag och hjälplös ut i folkets ögon.

Nya rättsprocesser har inletts, och myndigheterna fortsätter med husrannsakningar hos tidigare FBK-medarbetare.

Leonid Volkov själv fick lämna landet i våras. Just nu har myndigheterna inlett fem utredningar, och återvänder han hem riskerar han upp till tio års fängelse.

Begår vi några misstag blir priset extremt högt. Därför försöker Kreml på alla möjliga vis stressa oss, för att höja sannolikheten att vi gör fel, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!