A-
A+

Nazi-plundringar synliggörs i utställning

General Dwight D Eisenhower inspekterar i april 1945 konstverk som gömts i en saltgruva i Tyskland under andra världskriget. Arkivbild.
General Dwight D Eisenhower inspekterar i april 1945 konstverk som gömts i en saltgruva i Tyskland under andra världskriget. Arkivbild.
KonstTT

Nazisternas plundringar under Förintelsen skildras i en ny vr-utställning av Forum för levande historia. I den får besökaren bland annat följa med till en saltgruva där stulen konst gömts undan.

Annons

Annons

"Plundring – början till ett folkmord" bygger på författaren Anders Rydells bok "Plundrarna" och har som fysisk utställning turnerat runt om i landet med Folkets Hus och Parker.

Men vr-utställningen tar det hela ett steg längre, förklarar Henrik Gahnström, webbstrateg på Forum för levande historia i ett pressmeddelande.

"Det blir ett mellanting mellan verklighet och fiktion. Du får kliva in i miljöer som en utställningslokal aldrig skulle kunna vara", säger han.

Med hjälp av vr-tekniken kan utställningen komma till besökaren i stället för tvärtom, understryker överintendenten Caroline Källner, som hoppas att på detta sätt kunna nå ut till fler unga besökare.

I "Plundring – början till ett folkmord" synliggörs nazisternas enorma plundring av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och böcker stals i hela Europa. Utställningen kan ses på plats i Stockholm, men också via ett vr-headset hemifrån.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.