A-
A+

Naziaffekterat uttalande plågar bayersk ledare

Bayerns ministerpresident Markus Söder och koalitionspartnern Hubert Aiwanger från Fria viljan när de två bildar styre i förbundslandet 2018. Arkivbild.
Bayerns ministerpresident Markus Söder och koalitionspartnern Hubert Aiwanger från Fria viljan när de två bildar styre i förbundslandet 2018. Arkivbild.
TysklandTT-AP

Det tyska förbundslandet Bayerns politiska ledning har drabbats av en kris som rör biträdande ministerpresident Hubert Aiwanger.

Annons

Krisen rör en kopierat budskap som Aiwanger, numera ledare för konservativa partiet Fria väljare, bar i sin skolväska som 17-åring. Dokumenten bar rubriken "Vem är fosterlandets störste förrädare" och förstapriset var "en gratis flygtur genom (koncentrationslägret) Auschwitz skorsten".

Aiwanger förnekar att han skrivit dokumentet, ett påstående som har ifrågasatts. Hubert Aiwangers bror har sin tur tagit på sig ansvaret för texten.

Bayerns ministerpresident Markus Söder, tillika partiledare för konservativa CSU, har avkrävt Aiwanger svar på anklagelserna – men trots ett långt möte är Söder inte nöjd. Därför måste Aiwanger svara skriftligt på 25 frågor om händelsen.

Vi har lyssnat till Aiwanger idag. Vi har frågat ut honom. Men hans uttalanden är inte tillräckliga för en slutgiltig utvärdering och ett klargörande. Många frågor återstår, säger Söder.

Avslöjandet gjordes av tyska tidningen Süddeutsche Zeitung och har lett till skarp kritik från flera organisationer och partier.

Förbundslandet Bayern går till val 8 oktober, och även CSU-ledaren Söders politiska framtid kan påverkas av skandalen kring Aiwanger.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.