A-
A+

NCC: Oundvikligt med högre byggpriser

NCC har släppt delårssiffror. Arkivbild på NCC-uppdrag i Norge.
NCC har släppt delårssiffror. Arkivbild på NCC-uppdrag i Norge.
EkonomiTT

Trots oro i världen ser byggföretaget NCC ingen avmattad byggaptit. Däremot kommer byggprojekten bli dyrare framåt, enligt vd Tomas Carlsson.

Annons

Annons

Nyligen kom en rapport från Handelns utredningsinstitut som uppskattade att priserna på byggvaror ökat med nära 30 procent under första kvartalet.

Men enligt NCC:s vd Tomas Carlsson är det något som branschen fått leva med en längre tid.

Det är inget som började i februari utan det har pågått under ett år. Vi har egentligen ingen påverkan av det på verksamheten hittills, men nu har det börjat bli i en sådan omfattning att det inte går att utesluta, säger Tomas Carlsson.

Olika faser

Det som underlättat för NCC enligt Tomas Carlsson är att bolaget har en mängd olika projekt som befinner sig i olika faser.

Vi har inte en statisk produkt. I vissa projekt kan vi behöva köpa material nu, i andra har vi redan säkrat upp. Vi kan också ändra designen för att köpa mer av en viss produkt. Men det är en komplex bild och framöver är vi mer försiktiga i våra kalkyler, vi binder inte priser lika långt som vi gjort tidigare, säger han.

Framåt kan kunderna dock räkna med att betala mer för byggprojekt.

Över tid kommer både osäkerheten och inflationen leda till högre byggpriser. Det är oundvikligt med den typen av utveckling vi har nu. Vi lever på en marknad med väldigt små marginaler.

Annons

Annons

Delar ut mer

Trots prisökningarna ser bolaget en stor efterfrågan. Orderingångarna ökar till 16,6 miljarder första kvartalet i år, jämfört med drygt 14 miljarder samma period förra året.

Samtidigt gör bolaget en förlust på 170 miljoner kronor, vilket var mer än vad analytikerna hade förväntat sig.

Jag är glad över hur vi startat kvartalet trots en stor förlust, vi har en bra orderingång och stor försäljning, säger Tomas Carlsson.

Att NCC i princip alltid gör förlust första kvartalet beror på säsongsvariationer och att mycket av utomhusarbetet står still under vintern.

NCC:s styrelse har också fattat beslut om att förändra utdelningspolicyn.

Det finns en stark tilltro till framtiden och därför delar vi ut lite mer av resultatet, säger Tomas Carlsson.

Efter rapporten stiger NCC på Stockholmsbörsen. Strax före 9.30 är aktien upp drygt 1 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.