A-
A+

Nedstängning och jordbävning – snart väntar VM

Kristian Karlsson och Mattias Falck under EM i bordtennis. Arkivbild.
Kristian Karlsson och Mattias Falck under EM i bordtennis. Arkivbild.
BordtennisTT

Bordtennislandslaget laddar för nya framgångar på lag-VM i Kina – och en återgång till hårda pandemiregler.

I värdstaden Chengdu har en omfattande nedstängning införts.

Vi är beredda på att åka men också beredda på att det kan ställas in, säger förbundskapten Jörgen Persson.

Annons

Annons

Anton Källberg och förbundskapten Jörgen Persson under OS i Tokyo. Arkivbild.
Anton Källberg och förbundskapten Jörgen Persson under OS i Tokyo. Arkivbild.

Svensk herrbordtennis är het igen. I München blev det dubbla svenska semifinalplatser – där Kristian Karlsson tvingades bryta på grund av ett skärsår i handen – och guld i herrdubbel.

EM bjöd dessutom på en efterlängtad återgång till normalitet, utan ständiga provtagningar för coronaviruset och strikt hållna deltagare.

Så blir det inte under lag-VM i kinesiska Chengdu 30 september–9 oktober.

Covid och jordbävning

Kina driver fortsatt sin hårda linje med nolltolerans mot covid-19. I värdstaden Chengdu, med 21 miljoner invånare, har också en omfattande nedstängning införts efter en kraftig ökning av covid-fall, skriver AFP. Restriktionerna var tänkta att lyftas i förra veckan, men så blev det inte.

Dessutom drabbades provinsen Sichuan, där Chengdu är huvudstad, av en kraftig jordbävning i början av september. Antalet hittade dödsoffer är uppe i 93, medan ytterligare minst 25 personer saknas, rapporterade statliga CCTV i måndags.

Den 25 september reser det svenska landslaget till VM.

Det är lite olustigt med jordbävningen och corona, men vi hoppas att det ska lugna ner sig, säger herrarnas förbundskapten Jörgen Persson.

TT: Är det rätt att det spelas?

Det är rätt att man spelar ett lag-VM, annars blir det senaste 2018 och nästa 2024. Sedan om det är rätt att att Kina fick det i detta läget … det kan väl diskuteras. Men det är inte så lätt att flytta på sådana här grejer, säger Persson.

Persson var med på ett möte i förra veckan med olika nationsförbund och den lokala arrangören.

Det kom upp en massa frågor men de garanterar vår säkerhet och säger att de vill göra ett bra VM under säkra förhållanden, säger Persson.

Internationella bordtennisförbundet kommer att chartra plan från Dubai och Singapore som spelare och ledare måste åka med för att slippa en veckas karantän i Kina. Bara spelade, ledare och delegater åker med.

Annons

Annons

Likt OS-bubblan

Väl på plats väntar en liknande "bubbla" som den under vinter-OS och Paralympics i Peking tidigare i år, med ett hotell som spelarna inte får lämna och designerade transporter mellan hall och hotell.

Vi är beredda på att åka men man är också beredd på att det kan ställas in, säger Persson.

Stjärnspelaren Kristian Karlsson säger att just restriktionerna inte är något han lägger så mycket fokus på. Däremot finns det en ovisshet om vad som händer om man blir sjuk på plats.

Det är där den största oron ligger. Vi har inte fått några tydliga regler på vad som kommer att hända om man får covid. Det är det enda som man är lite orolig för, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.