A-
A+

Negativt test krävs vid inresa till Danmark

Danmarks hälsominister Magnus Heunicke föreslår krav på bland annat negativt covidtest vid inresa. Bild från fredagens presskonferens om åtgärder mot smittspridning.
Danmarks hälsominister Magnus Heunicke föreslår krav på bland annat negativt covidtest vid inresa. Bild från fredagens presskonferens om åtgärder mot smittspridning.
DanmarkTT-Ritzau

Danska regeringen vill införa flera restriktioner för att bromsa spridningen av covid-19. Negativ test vid inresa och coronapass på gym föreslås.

Annons

Annons

Danmarks regering vill införa krav på negativt covidtest för att få resa in i Danmark, både för vaccinerade och ovaccinerade. Boende i gränsområden ska undantas, liksom godstrafik.

Regeringen vill även införa krav på coronapass på gym, enligt hälsoministern Magnus Heunicke.

För andra dagen i rad konstaterar Danmark fler än 13 000 smittade och sjuka i covid-19.

Stigande siffror

Det är väldigt höga siffror. Det beror på att omikron har blivit den dominerande varianten i Danmark, säger Heunicke.

Förslagen som presenteras på en presskonferens måste röstas igenom av Folketingets epidemiutskott innan de kan träda i kraft.

Före nyår kommer förmodligen de första i åldersgruppen 18–39 år att få en tredje vaccindos.

Danska staten har beställt 65 miljoner självtest som ska användas som komplement till PCR-testningen för att upptäcka smittade med covid-19.

De som inte uppfyller kriterierna för att ta ett PCR-test uppmanas att göra ett självtest eller ett snabbtest.

Annons

Annons

Redan restriktioner

I fredags meddelade statsminister Mette Frederiksen att Danmark har nya tuffa restriktioner att vänta. Då, för fem dagar sedan, låg antalet fall per dygn på 11 100 och var femte var omikron.

Sedan i söndags gäller att teatrar, biografer och museer ska stängas. Detsamma gäller exempelvis bad- och lekland, nöjesparker, kasinon och konferenshallar.

Betalande publik ska inte tillåts vid idrottsevenemang. I kollektivtrafiken krävs platsbiljetter.

Butiker får släppa in ett begränsat antal besökare. Krogar måste stänga klockan 23.00 och sluta servera alkohol klockan 22.00.

Danskarna är välkomna till kyrkan i jul. Men antalet besökare måste anpassas till kyrkans storlek för att inte skapa trängsel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.