Nej till självstyre – ögrupp förblir fransk

Nykaledonska självständighetsförespråkare fick se sig slagna ännu en gång.
Nykaledonska självständighetsförespråkare fick se sig slagna ännu en gång.
Nya KaledonienTT-Reuters

Ögruppen Nya Kaledonien i Stilla havet har för andra gången på två år folkomröstat om självständighet efter 170 år av franskt styre – och för andra gången sagt nej.

Annons

Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron uttrycker tacksamhet efter att resultatet slagits fast.

Väljarna har sagt sitt. De har bekräftat sin önskan om att behålla Nya Kaledonien som en del av Frankrike. Som statsöverhuvud välkomnar jag förtroendet med djup tacksamhet, säger han i ett tv-sänt tal.

Experter sade sig inför omröstningen inte tro på seger för ja-sidan den här gången heller, och de fick rätt. Efter att samtliga röster räknats vinner nej-sidan med strax över 53 procent.

Enligt ett avtal som slöts med Paris 1998 finns det nu möjlighet att kalla till en ny folkomröstning 2022. Och självständighetsivrarna verkar bli allt fler – 2018 röstade 56,7 procent nej till självständighet, ett resultat som redan då visade på en svängning i opinionen.

Eftersom Nya Kaledonien i stort sett har lyckats undvika spridning av coronaviruset kunde vallokalerna hålla öppet utan restriktioner under söndagens omröstning. Ögruppen öster om Australien blev en fransk koloni 1853 och har redan i dag till stora delar självstyre, men är beroende av Paris i frågor som rör exempelvis försvar och utbildning.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons