A-
A+

Netanyahu varnar för "vänsterregering"

Sittande premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanar alla högerpolitiker att rösta mot det förslagna regeringsunderlaget. Arkivbild.
Sittande premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanar alla högerpolitiker att rösta mot det förslagna regeringsunderlaget. Arkivbild.
IsraelTT-AFP-Reuters

En brokig skara av åtta partier ska, om den får stöd i parlamentet, försöka styra Israel.

Högernationalister, islamister och socialdemokrater samlas under samma regeringsparaply.

Sittande premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanar alla högerpolitiker att rösta mot.

Annons

Annons

Oppositionsledaren i Israel, Yair Lapid, har fått ihop ett regeringsunderlag. Arkivbild.
Oppositionsledaren i Israel, Yair Lapid, har fått ihop ett regeringsunderlag. Arkivbild.

"Alla ledamöter som röstats fram av högerväljare måste stoppa denna farliga vänsterregering", skriver Netanyahu, som lett Israel i tolv år, på Twitter dagen efter att koalitionen lagt fram sitt regeringsunderlag.

Strax innan tidsfristen löpte ut på onsdagskvällen meddelade rivalen, den tidigare journalisten och tv-ankaret, Yair Lapid att den spretiga oppositionen lyckats få ihop ett regeringsalternativ – och att Netanyahus dagar därmed ser ut att vara räknade.

"Jag lovar att den här regeringen kommer att tjäna alla israeliska medborgare, både de som röstade för den och de som inte gjorde det," skriver oppositionsledaren på Facebook.

Han leder det största oppositionspartiet Yesh Atid ("Det finns en framtid") som driver en sekulär mittenpolitik.

Parlamentet måste godkänna

Det väntas dock ta minst en vecka innan de 120 ledamöterna i Israels parlament knesset röstar för att godkänna, eller förkasta, den nya regeringen.

Om den godkänns blir partiet Yaminas ledare, högernationalisten och techmiljonären Naftali Bennett, premiärminister de första två åren, innan Lapid tar över.

Med Guds hjälp kommer vi att tillsammans göra det som är bra för Israel och vi kommer att få Israel på rätt spår igen, sade Bennett till Israels president Reuven Rivlin, efter det att Lapid informerat Rivlin om deras koalition.

Annons

Annons

"Hoppingivande natt"

Med i regeringsunderlaget finns också politikern Benny Gantz med sitt Blåvita mittenparti. Han var tidigare premiärminister Benjamin Netanyahus rival, men är nu försvarsminister i den sittande regeringen.

"En hoppingivande natt", twittrar han, på väg mot Washington för att i sin ministerroll träffa bland andra USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Alliansen inkluderar också bland annat islamistiska Raam, mitten-högernationalistiska Israel Beiteinu och socialdemokratiska Arbetarpartiet.

Fram till att den brokiga nya regering svärs in väntas dock den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu göra allt för att locka över parlamentsledamöter till sin sida.

Han kommer att kämpa in i kaklet. Det återstår att se om han har fler ess i rockärmen, säger Anders Persson, som forskar om Israel och Palestina vid Linnéuniversitetet, till TT.

Om det nya regeringsalternativet inte godkänns av parlamentet riskerar Israel att ställas inför sitt femte parlamentsval på lite drygt två år.

Rättad: I tidigare versioner förekom fel datum i faktarutan för valet som hölls den 2 mars 2020.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!