A-
A+

Netanyahu: Vi är i Gaza "på obestämd tid"

Benjamin Netanyahu vid ett framträdande förra veckan. Arkivbild.
Benjamin Netanyahu vid ett framträdande förra veckan. Arkivbild.
MellanösternTT

Israel förbereder sig på att helt ta över den palestinska Gazaremsan även efter kriget – eller? Premiärminister Benjamin Netanyahu lämnar svårtolkade svar i en ny intervju.

I ett samtal med amerikanska ABC News får den israeliske ledaren frågan om vem som ska styra Gaza "när detta är över".

Jag tror Israel på obestämd tid kommer att ha det övergripande ansvaret för säkerheten – för vi har sett hur det går när vi inte har det, svarar Netanyahu.
När vi inte har säkerhetsansvaret har vi utbrott av Hamasterror av en omfattning vi inte kunnat föreställa oss.

Tolkningarna av svaren går isär. En del ser det som att Israel nu tänker ta över Gazaremsan, punkt slut. Men å andra sidan har Israel sagt att krigföringen kommer att fortsätta tills Hamas är utplånat, och då finns ju ingen anledning att frukta rörelsens terror längre.

Taktiska pauser

Frågan är också vad han menar med "obestämd tid" – om han pratar i det kortare perspektivet av den konflikt som blossade upp för en månad sedan, eller om han menar tills det finns en permanent fred mellan israeler och palestinier.

Det förblir obesvarat i intervjun, där Netanyahu dock upprepar att ett eldupphör i Gaza inte kan bli aktuellt förrän Hamas släppt alla de personer som togs gisslan vid terrorangreppet den 7 oktober.

Det blir inget eldupphör, allmänt eldupphör, i Gaza utan frigivningen av våra gisslan.

Han tillägger att Israel, likt tidigare, kan tillåta små taktiska pauser, "en timme här och en timme där", för humanitära ändamål eller om exempelvis enskilda personer i gisslan ska släppas.

11 500 döda

Israels stora allierade USA nöjer sig med att prata om "pauser" i eldgivningen, ett luddigare och mer svårtolkat koncept.

Samtidigt växer trycket i stora delar av omvärlden för vapenvila eller eldupphör, i takt med att förstörelsen och lidandet ökar. Enligt parternas obekräftade uppgifter har nu minst ungefär 11 500 människor mist livet.

Kriget började med att palestinska milismän dödade 1 400 människor, de allra flesta civila, och tog drygt 240 personer som gisslan. I Israels motoffensiv har enligt Hamasstyret i Gaza fler än 10 000 människor mist livet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.