NHL-profil till Västerås – ligachefen varnar

Buffalos forward Rasmus Asplund, till vänster, ser ut att börja hockeysäsongen i allsvenska Västerås. Arkivbild.
Buffalos forward Rasmus Asplund, till vänster, ser ut att börja hockeysäsongen i allsvenska Västerås. Arkivbild.
IshockeyTT

SHL har sagt nej till att ta in en stor del av de NHL-spelare som vill starta säsongen i Sverige.

Nu väljer profiler som David Gustafsson, 20, och Rasmus Asplund, 22, i stället spel i hockeyallsvenskan på korttidskontrakt.

Ligans vd Stephan Guiance varnar dock för ett stopp om det blir för många NHL-lån.

Annons

Annons

I torsdags gjorde Tingsryd klart med JVM-profilen och Winnipegforwarden David Gustafsson och på fredagen meddelade Västerås att man i princip har gjort klart med landslagsforwarden Rasmus Asplund, Buffalo.

De kommer att spela i hockeyallsvenskan fram till att NHL-klubbarnas träningsläger inför nästa säsong börjar i november.

Hittills har drygt en handfull NHL-spelare skrivit korttidskontrakt med allsvenska klubbar, men det ryktas om många fler. Expressen uppger exempelvis att backtalangen Victor Söderström, Arizona, är på ingång till AIK och Aftonbladet skriver att Simon Holmström, NY Islanders, är aktuell för Vita Hästen.

Nej från SHL

SHL har sagt nej till NHL-lån på korttidskontrakt med ett undantag, de spelare som har ett underliggande SHL-kontrakt som fortfarande löper.

Hockeyallsvenskan har dock inte satt något stopp – ännu.

Vi har haft ett möte med samtliga klubbar och då framkom inte att det var så stor efterfrågan på den här typen av korttidskontrakt. Det framgick inte att det skulle kunna bli ett problem. Men vi har sagt att om det tilltar så kommer vi att ändra det beslutet, säger Stephan Guiance, vd i hockeyallsvenskan till TT.
Då sätter vi stopp vid en given tidpunkt, men just nu är vi inte där.

Annons

Annons

Dyra försäkringar

Hockeyallsvenskans vd ser en ekonomisk risk med tanke på coronapandemins effekter.

Med den situation vi har nu där vi inte har publik och svårt att attrahera sponsorer så är det en komplikation. Det vi har sett som kan kosta pengar är försäkringsfrågan, även om många spelare kommer hit i princip utan ersättning för att hålla i gång. I övrigt ser vi gärna att man låter svenska spelare och svenska juniorer få plats i trupperna, säger Guiance.

Västerås sportchef Patrik Zetterberg säger till klubbens webbplats att kostnaden för Rasmus Asplund "knappt är någonting". Det återstår fortfarande detaljer innan lånet är helt klart.

Vi väntar på Buffalo fullt ut. Vi har fått positiva signaler, men det är inte hundra klart, säger Zetterberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons