A-
A+

NHL-stjärnorna stoppas från OS: "Tråkigt"

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv tycker det är tråkigt att NHL-spelarna stoppas från OS. Arkivbild.
Förbundskaptenen Johan Garpenlöv tycker det är tråkigt att NHL-spelarna stoppas från OS. Arkivbild.
IshockeyTT

NHL-stjärnorna släpps inte iväg för spel i OS i Peking i februari, meddelar ligan i ett uttalande på Twitter.

Smittspridningen av covid-19 gör att ligan sätter stopp – och därför kommer det svenska OS-laget bli en europeisk trupp.

Vi får finna oss i det, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv till TT.

Annons

Annons

"Med tanke på att rubbningarna i ligans ordinarie spelschema, som kommit som en följd av covid-19-relaterade händelser (...).. är tyvärr OS-medverkan inte längre möjligt", skriver NHL i uttalandet.

Den nordamerikanska ishockeyligan hade fram till den 10 januari på sig att dra sig ur OS utan ekonomiska konsekvenser.

“NHL respekterar och beundrar spelarnas vilja till att representera sina länder och att delta i en 'bäst av de bästa'-turnering. Därför har vi avvaktat så länge som möjligt med att fatta det här beslutet och samtidigt undersökt alla tänkbara alternativ för ge våra spelare möjlighet att delta i vinter-OS 2022.”

Alternativt lagbygge

Flera NHL-lag har varit hårt drabbade av viruset på sistone, och på tisdagen meddelade NHL att ligan pausar fram till den 27 december till följd av smittspridningen.

Totalt har omkring 50 matcher skjutits upp den senaste månaden. Spelschemat hade ett inplanerat uppehåll den 6–22 februari under OS, men på grund av att så många matcher skjutits fram kommer man nu i stället använda uppehållet till att spela klart säsongen i tid, skriver NHL i uttalandet.

Därmed får Tre Kronor klara sig utan spelare som Victor Hedman, Mika Zibanejad och Nicklas Bäckström i vinterspelen. Herrarnas ishockeylag kommer i stället att bestå av spelare från svenska SHL och andra europeiska ligor.

Vi har jobbat med två spår under hela hösten här, med tanke på corona. Det är ett NHL-spår och ett Europaspår. Så nu kliver vi över till Europaspåret och jobbar klart med det, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv till TT.
Men det är naturligtvis tråkigt att inte få möjligheten att plocka ut de bästa spelarna. Det är också tråkigt för spelarna, som ville spela turneringen, och för fansen som inte får se en turnering med alla de bästa spelarna.

Annons

Annons

"Spelar om OS-medaljer"

Tillgängliga för uttagning finns nu ett 40-tal spelare, varav en del spelat Karjala Cup i Finland och Channel One Cup i Moskva senast, säger Johan Garpenlöv, vars ambitioner inte påverkas av NHL:s besked:

Vi spelar fortfarande om OS-medaljer. Det är ingen skillnad, det som blir skillnad är att det står andra namn på tröjorna.

OS i Peking invigs den 4 februari – och Tre Kronor meddelar sin slutgiltiga trupp dit den 21 januari.

Tre Kronor fick även klara sig utan NHL-spelare i förra vinter-OS i Pyeongchang 2018, där man slogs ut i kvartsfinalen efter att ha förlorat mot Tyskland med 3–4 efter förlängning.

Det innebär att en del spelare väntat åtta år på att få spela i en OS-turnering. När det under tisdagen kom uppgifter om att NHL skulle ta beslutet som nu är offentliggjort, reagerade Washingtonstjärnan Nicklas Bergström starkt.

Är det så att OS-deltagandet ställs in är det ju ett skämt, sade han till Aftonbladet.
Man har sett fram om det här i åtta år. Alla spelare som hade en chans att spela OS kommer vara besvikna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.