A-
A+

Niger stängs av från Afrikanska unionen

Företrädare för Ecowas fick tidigare i augusti träffa den avsatte presidenten, Mohamad Bazoum (tvåa från höger), som hålls i husarrest, på plats i Niger.
Företrädare för Ecowas fick tidigare i augusti träffa den avsatte presidenten, Mohamad Bazoum (tvåa från höger), som hålls i husarrest, på plats i Niger.
NigerTT-AFP

Niger stängs av från samarbetsorganisationen Afrikanska unionen (AU), skriver AFP.

Det meddelar unionen i ett uttalande på tisdagen.

Annons

Beskedet kommer efter att den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas bett AU om hjälp med att bedöma de ekonomiska, sociala och säkerhetsmässiga konsekvenserna av en militär intervention i Niger.

Ecowas har länge hotat kuppmakarna i Niger att ingripa om de inte återinstallerar landets president Mohamad Bazoum, som avsattes i en kupp den 26 juli.

Arbetet med att samla en beredskapsstyrka för ett eventuellt militärt ingripande har redan påbörjats.

Afrikanska unionen har också uppmanat sina medlemsländer och det internationella samfundet att inte agera på något sätt som skulle kunna legitimera Nigers junta.

Bazoum frihetsberövades i kuppen av medlemmar av presidentgardet och sedan dess har mycket lite varit känt kring hans hälsotillstånd.

Den 19 augusti fick företrädare för Ecowas träffa den avsatte presidenten, som hålls i husarrest, på plats i Niger.

EU och Afrikanska Unionen har sedan kuppen uttryckt oro över den 63-årige Bazoums tillstånd och omständigheterna kring fångenskapen. Även organisationen Human Rights Watch har beskrivit hans situation som "inhuman och grym".

Mohamed Bazoum valdes 2021 till Nigers president. Han tog då över rodret för ett av Afrikas fattigaste och mest kuppbenägna länder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.