A-
A+

Niinistö: Turkiskt godkännande om Finland nära

Turkiet kommer sannolikt att godkänna Finlands Natoansökan separat, enligt turkiska regeringskällor. Arkivbild på Finlands president Sauli Niiinistö.
Turkiet kommer sannolikt att godkänna Finlands Natoansökan separat, enligt turkiska regeringskällor. Arkivbild på Finlands president Sauli Niiinistö.
FinlandTT

Turkiet är mycket nära att ratificera Finlands Natoansökan. Beskedet kan komma när president Sauli Niinistö besöker Turkiet på torsdag och fredag.

"Turkarna har hoppats på att jag är på plats för att ta emot beskedet då de meddelar sitt beslut", skriver Niinistö på Twitter.

Annons

Annons

Turkiet kommer sannolikt att godkänna Finlands Natoansökan före valet i maj. Och beskedet kan komma snart.

Sauli Niinistö skriver i ett långt Twitterinlägg att president Recep Tayyip Erdoğans besked kan komma när de två möts.

"Vi visste att när Turkiets president Erdoğan har fattat sitt beslut om att ratificera Finlands Natomedlemskap så vill han träffas och uppfylla sitt löfte från president till president", skriver Niinistö.

Hans ord ser ut att få stöd av Erdogan.

Vi kommer att träffa Finlands president och uppfylla det löfte vi har gett, sade Erdoğan enligt statliga mediebolaget TRT.

Uppgifterna om ett beslut om ratificering i samband med Niinistös så kallade arbetsbesök i landet kom under morgonen i tidningen Helsingin Sanomat, som citerade två turkiska tjänstemän.

Finland går före

Från Sauli Niinistös kansli meddelas att diskussionsämnena är ”återuppbyggnaden efter jordbävningen, det geopolitiska läget, de bilaterala relationerna mellan Finland och Turkiet samt Finlands och Sveriges Natomedlemskap.”

På torsdagen åker Niinistö till det jordbävningsdrabbade området i sydöstra Turkiet.

Även utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) ingår i följet.

På tisdagen höll statsminister Ulf Kristersson (M) och Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström en presskonferens. Budskapet var att sannolikheten har ökat för att Finland kommer att gå före Sverige in i Nato.

De känner sig färdiga med Finland men inte färdiga med Sverige, sade Ulf Kristersson.

Finland skulle kunna bli Natomedlem i början av april om det turkiska parlamentet hinner med ratificeringen innan det stänger den 7 april, inför de nationella val som ska hållas i maj.

Niinistö skriver på onsdagen att "det är mycket viktigt att både Sveriges och Finlands Natomedlemskap förverkligas så snart som möjligt" och att han fortsätter sitt arbete för att stödja ett svenskt Natomedlemskap.

Annons

Annons

Ungern måste säga ja

Även Ungerns ratificering krävs för att länderna ska kunna bli medlemmar. Ungerns ratificering av Finlands och Sveriges Natomedlemskap väntades tidigare ske i nästa vecka, men nu ser det i stället ut att bli i slutet av mars eller i början av april.

Finlands president Sauli Niinistö har lovat att skriva under den finländska riksdagens Natobeslut före riksdagsvalet den 2 april. Möjligtvis gör han det i samband med den svenska riksdagen fattar sitt Natobeslut den 22 mars.

Finland och Sverige har hela tiden siktat på att bli medlemmar samtidigt. Det är något även Nato vill. Förhoppningen är fortfarande att båda länderna ska kunna välkomnas som fullvärdiga medlemmar på Natos toppmöte i Vilnius i juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.