A-
A+

Nils van der Poel hyllas: "Är en bragd"

Nils van der Poel efter guldloppet.
Nils van der Poel efter guldloppet.
SkridskoTT

Nils van der Poel hyllades efter VM-guldet av trefaldige OS-mästaren Tomas Gustafson.

Jag tycker det är en bragd. Jag är väl part i mål, men att slå holländarna här, det är bragdartat, säger Gustafson till Expressen.

Annons

Annons

Gustafson var den som kommenterade Nils van der Poels makalösa guldlopp i TV10:s sändning från distans-VM i Heerenveen.

Rösten darrade lite efter van der Poels målgång och senare öste Gustafson beröm över Sveriges nya 24-åriga skridskostjärna, som vann före nederländska hemmahoppet Patrick Roest.

Han levererar exakt det som han pratade om. Han ville ligga på 29,1 i varvtider, inte 28,7 som Patrick Roest gjorde. Han har full koll på läget, det är det som är så himla imponerande, säger han till Dagens Nyheter.
Han verkar mentalt stark måste jag säga, det är ändå ett världsmästerskap.

"Bragdartat"

Tomas Gustafson tog sina OS-guld i Sarajevo 1984 och Calgary 1988 och senast en svensk skrinnare tog VM-guld var för 48 år sedan.

Hur man sätter in van der Poels guld i en historisk kontext?

Oj! Fråga någon annan, säger Gustafson till Expressen och fortsätter:
Det är klart… OS får alltid större uppmärksamhet. Men prestationsmässigt är det här lika stort. Att slå holländarna här, det är bragdartat. Synd att det inte är publik.

Nils van der Poel har hela tiden gått sin egen väg. Han var med i OS i Pyeongchang 2018, men sedan var det länge tyst om honom. Bland annat har han gjort värnplikten på jägarbataljonen i Arvidsjaur och det var efter ett långt tävlingsuppehåll som han kom tillbaka den här säsongen.

Annons

Annons

"Haft en plan"

Tomas Gustafson var en som tvivlade då på att comebacken skulle bli särskilt lyckosam, erkänner han för DN.

Jag har ingen anledning att säga något annat. Jag trodde att om han skulle ha en chans att nå OS i Peking 2022 så måste han åka skridskor. Men han har visat att det finns en alternativ väg. Men han har inte lagt av, det är skillnad om man slutar och gör comeback för att det var tråkigt att sluta, då är frågan hur hungrig man egentligen är. Men Nils har haft en plan och den har varit lyckad.

Nu spår Gustafson att ett van der Poels nästa VM-guld kan komma redan på söndag då 10 000 meter väntar.

Det blir spännande att se vad han kan göra. Det är ju den distansen han vill vinna, vem ska kunna stoppa honom, säger han till DN.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss