Nilsson tar över Blåvitt: "Kommer krävas mycket"

Roland Nilsson på dagens presskonferens i Göteborg.
Roland Nilsson på dagens presskonferens i Göteborg.
FotbollTT

Roland Nilsson tar över som tränare i IFK Göteborg.

56-åringen efterträder Poya Asbaghi som sparkades i förra veckan.

Det kommer krävas mycket av oss framöver, säger Nilsson.

Annons

Annons

På fotbollsplanen blir IFK Göteborgs kris allt djupare, men nu är det klart vem som får uppdraget att rädda kvar "Blåvitt" i allsvenskan. Dagen efter den tunga 0–4-förlusten hemma mot Hammarby meddelade klubben att Roland Nilsson tar över jobbet som huvudtränare.

Nilsson har skrivit på för två och ett halvt år.

"Glad och stolt"

Först och främst är jag väldigt glad och väldigt stolt, säger han på Blåvitts presskonferens.
Jag känner att jag kan bidra med kunskaperna att få laget att jobba tillsammans. De har kanske inte fått alla bitarna på plats, det blir mitt jobb att se till det. Att bli mer solida i försvarsspelet och samtidigt skapa mer chanser framåt.
Laget har stora ambitioner och en bra trupp med många spännande spelare och ska egentligen kriga högre upp i tabellen.

Nilsson återvänder till klubben där han spelade 1983–1989 och bland annat var med och vann Uefacupen 1987. Han lämnar samtidigt jobbet som förbundskapten för det svenska U21-landslaget med fyra matcher kvar i kvalet till nästa sommars EM. Det var ett svårt beslut.

Annons

Annons

Saknat daglig kontakt

Jag har njutit av att få vara en förbundskapten, men samtidigt känner jag en dragning till att få stå kvar med spelare och inte släppa hem dem till klubbar och sedan få tillbaka dem efter ett par månader. Jag vill få stå ute på träningsplanen mer och jobba med spelare dag ut och dag in.

Med elva matcher kvar att spela ligger IFK Göteborg på 13:e plats i allsvenskan och endast målskillnad skiljer ned till Helsingborg på kvalplatsen. På 19 omgångar har det bara blivit två segrar och elva kryss för Göteborg och det var också anledningen till att Asbaghi fick sparken, trots att han i somras ledde klubben till seger i svenska cupen.

I förlusten mot Hammarby leddes laget av Ferran Sibila, som nu fortsätter som assisterande tränare.

Roland Nilsson gör sin första match som Blåvitts tränare i bortamötet med Falkenberg på söndag. Svenska fotbollförbundet har inte gjort klart med en ersättare för Nilsson än.

"U21-landslaget står inför slutspurten i sitt EM-kval och det gäller att vi skapar så goda möjligheter som vi kan inför det. Det finns en stor kompetens i ledarstaben som jobbar med U21-landslaget redan i dag men nu går vi omgående in i en process där vi ska hitta en bra rekrytering på både kort och lång sikt", säger Claes Eriksson, chef för U21- och pojklandslagen, till förbundets hemsida.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons