A-
A+

Nio bekräftat döda i Miamiras

Räddningsarbetare vid det rasade huset i Miami.
Räddningsarbetare vid det rasade huset i Miami.
USATT-AFP

Dödstalet efter husraset i Miami stiger. Nio personer har nu bekräftats döda, enligt borgmästaren Daniella Levine Cava. En specialstyrka från Israel har anlänt för att hjälpa till i det mödosamma arbetet.

Annons

Annons

En minnesplats har upprättats inte långt från det raserade huset.
En minnesplats har upprättats inte långt från det raserade huset.
Vi har lyckats bärga ytterligare fyra kroppar från rasmassorna (...) Så jag kan bekräfta i dag att dödstalet är nio. Vi har identifierat fyra av offren och meddelat anhöriga, sade Levine Cava.

Ett av offren avled på sjukhus, tillade hon.

Många fler dödsoffer befaras finnas kvar i rasmassorna, men av rädsla för fler ras och efter det att ett antal bränder brutit ut kan räddningsstyrkorna inte arbeta så snabbt som de vill.

Fortfarande saknas över 150 personer efter raset natten till torsdagen, lokal tid.

En specialstyrka från Israel anlände till platsen under söndagen för att bistå i arbetet.

Samtidigt som räddningsarbetet fortsätter samlas anhöriga och andra sörjande vid ett stängsel en bit bort från huset. Där har foton på saknade hängts upp och platsen har blivit en minnesplats för de befarat omkomna.

Jag känner många av de familjer som fortfarande saknas. Det är en plats för att finna frid, säger Daniela Calzadilla, som bor i närheten, till nyhetsbyrån AFP.

Många känner oro

Det är oklart vad som hände när de tolv våningarna rasade samman klockan 01.23 natten mot torsdag, lokal tid, och 55 av husets 136 lägenheter förstördes.

Andra boende i huset – som färdigställdes 1981 – har beskrivit hur en hög smäll hördes innan mittdelen av tolvvåningsbyggnaden plötsligt rasade, för att några sekunder senare följas av att ytterligare en del av byggnaden kollapsade.

Många som bor i området säger att de är oroliga för om deras hus är säkra och Daniella Levine Cava säger att samtliga hus i kommunen Surfside som är 40 år eller äldre ska undersökas de närmaste månaden.

En del invånare bor kvar i tvillinghuset intill, en likadan byggnad som byggdes samtidigt som huset som kollapsade. Evakueringen av huset sker frivilligt.

En ytlig inspektion som gjorts av fastighetsbolaget har inte visat några skador på tvillinghuset.

Annons

Annons

Varning kom 2018

I en inspektion av den delvis rasade byggnaden som gjordes 2018 varnade en konsult för ett "större fel" i konstruktionen. Bristande lutning på pooldäcket när huset byggdes försämrade dräneringen, enligt rapporten som pekar på skador på betongplattor och sprickor samt sönderfallande pelare i garaget under, rapporterar The New York Times.

"Även om vissa av skadorna är små, måste de flesta av skadorna på betongen repareras i tid", skrev ingenjör Frank Morabito i rapporten.

Reparationsarbeten för mångmiljonbelopp var precis på väg att påbörjas när katastrofen inträffade, enligt fastighetsbolaget som uppger sig inte ha varit medvetet om att skadorna var alarmerande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!