A-
A+

NMR och Svenska Akademien klara i rätten

Svenska Akademien har stämt Nordiska motståndsrörelsen och nätsajten Nordfront i en tvist om klassikerskyddet. Förhandlingarna är nu avslutade.
Svenska Akademien har stämt Nordiska motståndsrörelsen och nätsajten Nordfront i en tvist om klassikerskyddet. Förhandlingarna är nu avslutade.
LitteraturTT

Rättegången mellan Svenska Akademien och Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront är avslutad.

Det här är ett angeläget fall som blir vägledande för framtiden, säger Anders Kylhammar, Svenska Akademiens juridiska ombud.

Annons

Annons

Svenska Akademien har stämt NMR och Nordfront för att ha använt dikter på ett sätt som misstänks strida mot det så kallade klassikerskyddet, som är en del av upphovsrättslagstiftningen och aldrig tidigare har prövats i domstol.

Bakgrunden är att Nordfront bland annat har publicerat utdrag ur Esaias Tegnérs nationalromantiska diktverk "Krigssång för skånska Landtvärnet", "Svea" samt "Vikingabalk". Enligt Akademien har dessa publiceringar skett i anslutning till innehåll som förespråkar hat och våldsbejakande. Den vill att Nordfront ska förbjudas att publicera en rad litterära verk. Om så sker ska NMR och Nordfront tvingas betala ett vite på en miljon kronor vardera.

Nöjt ombud

Efter de två förhandlingsdagarna i Stockholms tingsrätt är Svenska Akademiens ombud Anders Kylhammar nöjd. Han tycker att det har varit en god och respektfull stämning inne i rättssalen. Under torsdagen har bland annat vittnen från svarandesidan hörts.

Dels så ville man bevisa att det inte har skett några kränkande uttalanden på hemsidan Nordfront.se och dels ville man bevisa att Nordiska motståndsrörelsen inte står bakom hemsidan i formell mening. Om det blir en fällande dom så ska bara Nordfront som förening fällas, inte NMR. Men vi påstår att båda föreningarna påverkar hemsidan.

Enligt Anders Kylhammar är det dock av större vikt för rätten att bedöma vad som faktiskt har stått på hemsidan, snarare än vittnesmålen.

Den stora frågan för domstolen är om det handlar om ett kränkande återgivande? Det är mycket vad man kallar en rättslig bedömning och det tror jag kommer att vara huvudpoängen i domen.

Annons

Annons

"Blir vägledande"

För Svenska Akademiens roll är det viktigt att reda ut hur lagen ska tolkas och hur det gemensamma kulturarvet egentligen får användas.

Tingsrättens dom blir vägledande för framtiden. Sedan får man se vad som händer, om det går vidare till högre instans. Det beror på hur utfallet blir.

Dom meddelas den 15 april.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!