A-
A+

Noachefen: De skjuter för att inte dödas själva

Andelen skjutningar som resulterade i att någon dog ökade kraftigt under 2022. Förklaringen tros vara mer motiverade gärningsmän, säger Johan Olsson, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa).
Andelen skjutningar som resulterade i att någon dog ökade kraftigt under 2022. Förklaringen tros vara mer motiverade gärningsmän, säger Johan Olsson, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa).
BrottTT

Fler människor än någonsin tidigare sköts ihjäl i Sverige under 2022 och det nya året har inletts med en sällan skådad våldsspiral i Stockholm.

Så länge nya pojkar kliver fram för att plocka upp vapnen lär gängvåldet fortsätta, säger Noachefen Johan Olsson i en intervju med TT.

Annons

Annons

Johan Olsson, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa).
Johan Olsson, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa).
Det kan naturligtvis inte ses som något annat än ett misslyckande för samhället och för polisen. Det är självklart en helt oacceptabel utveckling, säger Johan Olsson, chef på polisens Nationella operativa avdelning, om den kraftiga ökningen av det dödliga skjutvapenvåldet under 2022.

Ökningen tros dels bero på att våldet spridit sig mer utanför de tre storstäderna, dels på att en allt högre andel av skjutningarna resulterar i att någon dör, säger han. Det syns tydligt i statistiken: 28 procent av de som skottskadades 2021 dog, att jämföra med 37 procent 2022.

Vi ser att man skjuter för att döda i större utsträckning. Vår tolkning är att konflikterna blivit så våldsamma och att man anstränger sig mer för att döda för att inte själv bli ett offer. En skjutning som inte resulterar i ett dödligt utfall skapar ju genast en hotbild åt andra hållet, säger Johan Olsson.

Våldskultur

Det här syns bland annat i att fler skott i regel avlossas och att en grövre kaliber på kulorna används, säger han.

Vad det är som driver våldet har man inget tydligt svar på, och det har inte heller forskarna, framhåller Johan Olsson – men klart är att det inom den undre världen vuxit fram en kultur där man personligen måste upprätthålla våldskapitalet för att "vara någon".

Det räcker inte att tillhöra en grupp, utan man måste själv göra det. Man måste svara med dödligt våld på minsta upplevd oförrätt.
I stor utsträckning ser vi att aktörerna i de mindre städerna anammar samma mentalitet, fortsätter han.

Annons

Annons

Fortsätter trots domar

Även om polisen i många delar i fjol nådde större framgångar än på många år – inte minst genom uppgifter från krypterade chattar som lett till fällande domar för ett stort antal gängkriminella – fortsätter våldet, med ett avslut på 2022 och en början på 2023 som knappast kunde varit värre.

Som så många gånger tidigare är det Stockholm som är huvudarena för uppgörelserna. Ett tiotal våldsdåd i regionen från juldagen till första veckan på det nya året har resulterat i tre mord, flera mordförsök och ett antal söndersprängda trappuppgångar.

2022 slog vi rekord i antal personer som vi grep för grova och synnerligen grova vapenbrott, det är mer än en per dag. Vi ser också, även om vi måste bli bättre för att klara fler mord, att vi över tid lagför allt fler för mord och mordförsök. Så vi når framgångar operativt, men vi ser inte att våldet sjunker ihop, säger Johan Olsson.

Problemet är att det hela tiden finns nya unga män och pojkar som kliver fram när andra försvinner.

Desto större miljön är ju fortare går det. Slår vi ut ett nätverk i Kristianstad, eller Kalmar, kan effekten bli långsiktig. Men sker det i Stockholm går det väldigt fort att fylla på.

Nyrekrytering nyckeln

Den långsiktiga lösningen är att bryta nyrekryteringen till nätverken. Där lyfter Olsson vikten av att sekretessen mellan myndigheter lättas, något som utlovats av den nya regeringen.

Vi bedömer att det är viktigt att grundtanken förändras. Har olika offentliga organ kunskaper om kriminella så ska de kunna dela information, de ska inte behöva leta undantag. Grundtanken måste vara att vi ska kunna jobba ihop.

I den mer akuta fasen görs en mängd saker mot våldet, framhåller han. Exempelvis har man nu i Stockholm en förstärkning på ungefär 200 poliser från andra delar av polisen som bidrar med en rad olika kompetenser.

Vi jobbar väldigt hårt med att ha mest resurs där vi har störst problem. Det fattas löpande beslut hela tiden, säger han.

På kort sikt behövs även fler med rätt kompetens att utreda grova brott och därför arbetar man nu mycket med korta utbildningsinsatser, säger Johan Olsson vidare.

Vad gäller åtgärder som politiken kan bidra med mot skjutvapenvåldet lyfter han så kallade preventiva verktyg som det viktigaste – det vill säga att polisen exempelvis får avlyssna personer utan att det finns någon brottsmisstanke. En statlig utredning föreslog sådana verktyg i höstas och regeringen har aviserat att ett lagförslag är på gång

Med det kan vi förhindra fler brott, och även om vi inte kan förhindra det så har vi ett helt annat utgångsläge. Vi börjar inte från noll när någon ligger på marken.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.