A-
A+

Nobbar Hollywood – trivs bäst i Norrköping

Olle Tholén och Victor Danell är två av medlemmarna i filmkollektivet Crazy Pictures som trivs bättre i Norrköping än i Hollywood.
Olle Tholén och Victor Danell är två av medlemmarna i filmkollektivet Crazy Pictures som trivs bättre i Norrköping än i Hollywood.
NöjeTT

Sanningen finns där ute i julens stora svenska äventyrsfilm "Ufo Sweden".

Vi föll pladask för den här idén, säger Olle Tholén i filmkollektivet Crazy Pictures.

Annons

Annons

Denise (Inez Dahl Thorhaug) och Lennart (Jakob Barkselius) i 'Ufo Sweden'. Pressbild.
Denise (Inez Dahl Thorhaug) och Lennart (Jakob Barkselius) i "Ufo Sweden". Pressbild.
Olle Tholén, Rasmus Råsmark, Albin Pettersson, Victor Danell och Hannes Krantz i Crazy Pictures. Pressbild.
Olle Tholén, Rasmus Råsmark, Albin Pettersson, Victor Danell och Hannes Krantz i Crazy Pictures. Pressbild.
Inez Dahl Torhaug spelar Denise i 'Ufo Sweden'.
Inez Dahl Torhaug spelar Denise i "Ufo Sweden".

De fem killarna från Norrköping i Crazy Pictures har stadigt tagit sig an allt större filmprojekt. Från kortfilmer som gjorde dem till humorfavoriter på Yotube, via actionthrillern "Den blomstertid nu kommer" för fyra år sedan till "Ufo Sweden" med premiär på juldagen.

Det är ett science fiction-äventyr där organisationen Ufo Sweden år 1996 försöker utreda 17-årige Denises (Inez Dahl Torhaug) påstående att övernaturliga orsaker ligger bakom hennes pappas försvinnande. Samtidigt mörkar SMHI mätdata som kan bevisa att utomjordingar påverkar vädret på jorden.

Och allt utspelas i Norrköping där Crazy Pictures är baserat, liksom SMHI och UFO Sverige, som faktiskt är en riktigt organisation med uppdrag att ta död på spekulationer och utreda oförklarliga fenomen.

Pärmar och kaffepauser

När vi insåg att den här ufo-föreningen fanns i Norrköping och sitter på världens största ufo-arkiv var det otroligt. Och sen insåg jag att det ligger på andra sidan vägen från mitt sovrumsfönster, säger Victor Danell i Crazy Pictures och skrattar.

Just den kombinationen av storslagen science fiction som i en Steven Spielberg-film och svenskt föreningsliv med personer som gör nitiska undersökningar, sätter in papper i pärmar och tar kaffepauser med mazariner var något som lockade Crazy Pictures.

Det är en berättelse om den vanliga människan, men det intressanta var den vanliga människan i jakt på de stora frågorna, förklarar Olle Tholén.

Annons

Annons

Gjorde biosuccé

Den svenska biohistorien har sin beskärda del av science fiction-filmer som blivit minnesvärda, men då som kalkoner, men det var ingenting som avskräckte Crazy Pictures-gänget.

Vi har alltid tagit oss vatten över huvudet och tycker det är väldigt kul. Vi vill göra filmer som underhåller, häpnar och berör och oavsett vilka resurser vi har lyckas vi hitta ett sätt, säger Victor Danell.

"Den blomstertid nu kommer" sågs av över 100 000 besökare på bio i Sverige och såldes över hela världen, vilket gav mycket uppmärksamhet och en mycket större budget att jobba med för den senaste filmen.

Men Crazy Pictures-gänget är baserat i Norrköping och jobbar därmed lite i utkanten av övriga Filmsverige. Fast där trivs de trots locktonerna från Hollywood.

"En tomteverkstad"

Redan när de gjorde populära kortfilmer på Youtube hörde storbolagen av sig och ville knyta upp de fem svenska filmarna. De skulle kunna flytta över till USA i sommar och jobba – om de vill, säger Olle Tholén

Så fort vi vill så får vi, men vi har lyckats bygga något i Norrköping, en tomteverkstad. Skulle vi ta varsin ryggsäck och ta med våra familjer till USA skulle vi behöva ge upp mycket av det som är vår nisch. Så det är inte så attraktivt för oss som filmgrupp, förklarar han.

I stället vill de fortsätta att jobba hemma i Östergötland.

Vi har lyckats skapa vår egen plattform där vi kan berätta den typen av historia på det sättet vi gör och har väldigt kul under resans gång. Att bara ta vårt pick och pack och bli en kugge i ett större maskineri känns inte så lockande, säger Victor Danell.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.