A-
A+

Nödlandslaget föll – men fixade VM-platsen

Isabelle Andersson i matchen mot Ukraina.
Isabelle Andersson i matchen mot Ukraina.
HandbollTT

Det blev en nervös tillställning när det blixtinkallade handbollslandslaget skulle säkra VM-spel. Men trots förlusten mot Ukraina (22–26) är Sverige klart för VM i december.

Sjukt kul, säger 18-åriga debutanten Nina Koppang till SVT.

Annons

Annons

Annons

Annons

När ett överlägset Sverige vann det första mötet i Kiev med 28–14 pekade allt på att VM-biljetten i praktiken var säkrad inför returen.

I stället väntade dramatik i flera dagar.

Det började med att Johanna Westberg testade positivt för corona efter hemkomst i måndags och det fortsatte med många fler coronafall i truppen på tisdagen.

Lösningen blev unik. Samtliga spelare och ledare byttes ut och en ny trupp kallades med kort varsel in till onsdagens retur i Lund.

Många misstag

Matchen blev stundtals ganska läskig sett med svenska ögon. 14-målsövertaget från mötet i Ukraina borde ha varit en trygg buffert, men det är förstås inte enkelt att spela handboll tillsammans när man knappt har hunnit säga hej till varandra före avkast.

Sverige, under tillfällig ledning av Jesper Östlund, spelade hafsigt och stressat – och i paus hade Ukraina ätit upp en stor del av försprånget i ledning 14–9.

Jag tycker att vi startar lite nervöst, det är mycket tekniska fel och vi gör en del misstag, sade Isabelle Andersson till SVT i halvtid efter att själv ha gjort tre av målen.

Vänsternian från H65 Höör var en av sju spelare i truppen med A-landslagsmeriter, övriga sju var debutanter. Och att "nödlandslaget" inte hade spelat tillsammans kändes ute på planen.

Det är klart att det är en otrolig skillnad. Man har ingen aning om vem man har bredvid sig egentligen, sade Andersson.

Annons

Annons

Underläge med åtta

Sverige fick sedan sämsta tänkbara start på andra halvlek när Ukraina gjorde tre mål på två minuter och ledde med 17–9.

Ett läskigt läge hade plötsligt blivit ännu läskigare. Men Cassandra Tollbring såg till att lugna de svenska nerverna lite. Hennes första reducering följdes av mål från debutanten Victoria Larsson innan Tollbring nätade igen, den gången på straff.

12–17. Puh.

Ukraina såg visserligen senare till att utöka ledningen till sju mål igen, men samtidigt började tiden bli alltmer knapp. Och när Isabelle Andersson sköt sitt femte mål, och åter såg till att fem mål skiljde vid 18–23, återstod bara sju minuter.

Debutanten Nina Koppang stod för en stark och orädd insats i andra halvlek och till slut var uppdraget fullbordat. Sverige får spela VM i Spanien i december.

Riktigt kul. Det här var inget jag hade förväntat mig när jag vaknade i går morse, att jag skulle stå här i dag, säger Koppang.

Förbundskapten Tomas Axnér, som såg matchen på tv isolerad på ett hotellrum i Lund, var också glad över den säkrade VM-platsen.

Det var ju en jäkligt spännande match, där det var lite skakigt vid några tillfällen, säger han till SVT.
Jag är väldigt imponerad av hur tjejerna tacklade det här och behöll lugnet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?