A-
A+

Nöjd med kontraktet – men EM tog tid att smälta

Alexander Isak värmer upp tillsammans med nye lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf. På torsdag väntar VM-kval mot Spanien på Friends arena.
Alexander Isak värmer upp tillsammans med nye lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf. På torsdag väntar VM-kval mot Spanien på Friends arena.
FotbollTT

Större, framgångsrikare klubbar såg gärna att Alexander Isak klev vidare i karriären.

Men trivs man så trivs man.

För landslagsstjärnan var valet att stanna i Real Sociedad enkelt.

Jag kände att det bästa alternativet var att förlänga och det känns fortfarande så, säger han.

Annons

Annons

Alexander Isak förlängde i somras sitt kontrakt med Real Sociedad till och med säsongen 2026.
Alexander Isak förlängde i somras sitt kontrakt med Real Sociedad till och med säsongen 2026.

Det var in och ut ett tag, men så här inför fortsättningen av VM-kvalet – närmast Spanien hemma på torsdag och sedan Grekland i Aten på onsdag – kan Isak titta tillbaka på ett fotbollsår där han blev en självklar del i Janne Anderssons landslag.

Han har startat i samtliga årets sex tävlingsmatcher – två i VM-kvalet, fyra i sommarens EM.

Det du gör i klubblaget, hur du mår och trivs i den vardagliga miljön, lägger gärna fundament för hur gott du presterar när landslagsuppdrag väntar.

Trivs i Sociedad

Isaks 17 mål på 34 matcher i La Liga byggde inte bara på varumärket och hans monetära värde som spelare. De byggde också självförtroende och bättrade på insikten om vad han kan och vågar göra på planen.

Därför klev några av kontinentens tungviktare in och anmälde, i varierande grad, sitt intresse.

Sociedad var snabbt på bollen.

Redan under säsongens gång började vi snacka, eller faktiskt lite redan säsongen innan dess. Jag har varit tydlig med att jag trivs väldigt bra i klubben och detsamma har gällt klubben som är nöjd med mig.
Det bästa för mig var att förlänga i det läget. Det kändes jättebra och känns fortfarande jättebra. Sedan får vi se hur det blir i framtiden.
Vi kom egentligen överens redan innan EM och det blev klart efter, säger Isak.

Den 1 juli gick Sociedad ut med att Alexander Isak förlängt kontraktet till och med säsongen 2026. Dessutom har anfallaren en utköpsklausul som sägs ligga på runt 900 miljoner kronor.

På frågan om det lockade att spela i en större klubb svarar Isak:

Man tar alltid sådant på allvar. Samtidigt är det viktigt att saker och ting är seriösa och konkreta. Nu bestämde vi oss för att förlänga och det känns bra.

Annons

Annons

"Sådan är fotbollen"

900 miljoner i utköpsklausul. Hur reagerar du på den summan?

Sådan är fotbollen i dag. Det är så höga summor, ibland orealistiska, men summor och pengar är klubbarnas ansvar. Jag spelar fotboll.

Ett nytt kontrakt – och ett förmodat påtagligt lönelyft – kunde inte helt kompensera den känsla av besvikelse och tomhet han drogs med efter förlusten i EM-åttondelsfinalen mot Ukraina. Raset ut ur mästerskapet tog tid att hantera.

Det satt i hela sommaren. Jag kollade inte mycket på de resterande matcherna, nästan bara finalen. Det var skönt att man hade semester, det gjorde det lite enklare att koppla bort det, säger han.

Redan om 15 månader kan Isak och landslaget stå i ett nytt mästerskap, men vägen till VM i Qatar är snårig om det inte blir gruppseger.

Platser som ska fyllas

För en sådan krävs det troligen tre poäng på Friends arena på torsdag kväll.

Spanien är ett världslag. Vi har mött dem flera gånger den senaste tiden och har gjort det bra stundtals. Vi måste gå för seger, för att vinna gruppen, säger Isak.

Den segern ska i så fall tas utan en handfull pjäser som tackat för sig. Veteranernas uttåg efter EM märks under samlingen, påpekar Alexander Isak.

Det är stora spelare och framför allt stora personligheter som lämnat. Det är spelare som tar mycket plats och som är ledare och det är platser som ska fyllas. Det är upp till oss tillsammans med ledningen att få saker på plats så snabbt som möjligt.
Jag tycker att det är ett väldigt spännande landslag vi har på gång. Vi har många kreativa spelare. Vi kunde fått ut lite mer av offensiven i EM, men det tar lite tid att få allt på plats, säger Isak.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!