Nöjesåret 2020 — januari—juni

Adam Alsing går bort i covid-19 i april. Arkivbild.
Adam Alsing går bort i covid-19 i april. Arkivbild.
NöjeTT

Igenbommade konsertlokaler, tomma biografer och stängda teatrar på grund av ett virus som dödade folkkära profiler som Adam Alsing och Sven Wollter. Här är det vi minns bäst från nöjesåret vi helst vill glömma.

Annons

Annons

Annons

Annons

JANUARI

12: ”Kalifat” har premiär i SVT. Thrillerserien som bland annat utspelas bland kvinnor som åkt till IS blir en av årets största tv-succéer.

20: Nya P3 lanseras med färre program och mindre ungdomsprägel sedan lyssnandet på kanalen minskat kraftigt.

20: ”And then we danced” får fyra priser, däribland för bästa film, på Guldbaggegalan. Huvudrollen får dock kulturminister Amanda Lind (MP) som kritiseras efter det att hon berättat i Expressens tv-sändning att hon inte sett någon av de nominerade filmerna.

24: Sveriges Radio stoppar tillfälligt sändningen av Digilistan sedan det framkommit anklagelser om hur lätt det är att manipulera listan genom att köpa strömningar på Spotify. Bland annat berättar artisten Mange Schmidt i DN hur man gör.

FEBRUARI

2: Thorsten Flinck diskas från Melodifestivalen eftersom han är åtalad för olaga hot och skadegörelse. Flinck ersätts med kort varsel av Jan Johansen. Flinck döms senare till dagsböter och skadestånd.

9: Historia skrivs i Hollywood när sydkoreanska ”Parasit” får priset för bästa film på Oscarsgalan. Det är första gången en film på ett främmande språk belönats med den främsta utmärkelsen på filmens finaste gala.

13: The Ark meddelar att bandet ska göra comeback, men den skjuts sedan på framtiden när viruset slår till.

19: Rapstjärnan Pop Smoke mördas under ett rån i Los Angeles. Hans musik rusar upp på listorna under resten av året.

24: Filmmogulen Harvey Weinstein frias på flera åtalspunkter, men fälls för några övergrepp som han begått och mannen som stod i centrum för #metoo får 23 års fängelse.

24: SVT lägger ner ”Så ska det låta". Den populära underhållningen får ”ta en paus”, som SVT kallar det, efter 22 år i tv.

MARS

4: Kommande James Bond-filmen ”No time to die” är den första stora nöjeshändelsen som skjuts fram på grund av corona. Först flyttas premiären från april till november och därefter till april 2021.

7: The Mamas vinner, något överraskande, finalen i Melodifestivalen med låten ”Move”. Tävlingen avgörs inför nästan 30 000 åskådare på Friends arena i Solna. Bara några dagar tidigare har den danska finalen avgjorts utan publik på grund av smittläget, men SVT kör på i Sverige utan restriktioner.

11: Regeringen förbjuder publika sammankomster med mer än 500 åskådare. Den 27 april sänks det till 50 åskådare. Något som drabbar konsert- och övriga nöjesvärlden som ett hammarslag.

18: Siw Malmkvist, 83, stoppas från ”Let’s dance”. Hon tillhör en riskgrupp. Två dagar senare börjar säsongen. En vecka senare ställs ett program in eftersom flera i produktionen insjuknat. John Lundvik och Linn Hegdal vinner finalen i maj.

19: Allt fler strömmar hemma när all underhållning har ställts in, så Netflix sänker videokvaliteten i 30 länder för att minska trycket på internet.

20: Dokumentärserien ”Tiger king” har premiär på Netflix och blir en av årets mest omtalade. Historien om den… udda… djurparksägaren verkar vara precis det världen behöver i pandemin när många sitter hemma och inte kan gå ut.

APRIL

1: Artisten Adam Schlesinger, frontman i gruppen Fountains of Wayne, avlider i covid-19. Han är det första stora namnet i musikvärlden som dör i pandemin.

6: 2012 slutade SVT med hallåor i tv-rutan, men under pandemin tas de nu tillbaka, dagtid. De äldre tittarna behöver sällskap och Sofia Åhman som gör gympa för hemmajobbare och pensionärer blir en av årets nya stora tv-stjärnor.

15: Nöjessverige chockas av nyheten om Adam Alsings död. Programledaren avlider i covid-19, 51 år gammal. Många inser nu att sjukdomen kan drabba vem som helst. Ingen går säker.

18: Tv-konserten One World samlar artister från hela världen till stöd för WHO och som en hyllning till sjukvårdspersonalen. De flesta artister uppträder hemifrån eftersom stora delar av världen befinner sig i ”lockdown”.

27: Håkan Hellström ställer in sommarens fyra sommarspelningar på Ullevi och Ulf Lundell bokar av sin sommarturné fyra dagar senare.

MAJ

5: Musiksverige tystnar allt mer. Folkets Hus och Parker ställer in de rikstäckande folkparksturnéerna och två dagar senare kommer beskedet att Dansbandsveckan i Malung inte blir av.

6: Budet kommer om Kraftwerkmedlemmen Florian Schneiders död. Den hemlighetsfulle tysken som var en av den elektroniska musikens pionjärer har dött nästan tre veckor tidigare, men först nu blir det känt.

9: Mer sorg i musikvärlden när rock'n'roll-ikonen Little Richard dör, 87 år gammal.

9: Eurovision Song Contest har ställts in, så SVT sänder ett eget program med semifinallåtarna. Men programmet får kritik eftersom SVT lägger in kommentarer från kändisar över musiken så att tittarna inte kan höra låtarna. När finalprogrammet sänds får Island flest poäng.

14: Programledaren Paolo Roberto grips i centrala Stockholm misstänkt för att ha köpt sex. Roberto berättar själv i en TV4-intervju om vad som har hänt och får se sin karriär gå i kras. Han sparkas från kanalens program som ”Farmen” och flera stora företag stoppar reklamsamarbeten med honom.

JUNI

2: I svallvågorna efter flera fall av polisbrutalitet som lett till dödsfall i USA, George Floyd är det mest kända, protesterar många artister genom att lägga upp en svart ruta i sociala medier och parollen ”The show must be paused”.

10: Efter protesterna mot våldet agerar flera strömningstjänster mot filmer och tv-serier som kan anses vara rasistiska. Som ”Borta med vinden”, flera avsnitt av ”Little Britain” och ett ”Pang i bygget”. Men de är snart tillbaka. Countryartister som Lady Antebellum och Dixie Chicks byter också till namn som inte förknippas med sydstaterna.

13: Alexander Bard får sparken av TV4 från juryn i ”Talang” efter ett inlägg på Twitter där han skriver att svarta inte borde se sig själva som offer utan sluta att ljuga, att ta emot socialbidrag och att sitta i fängelse.

17: Victor Leksell är årets största svenska artist. Denna dag släpper han sitt debutalbum och låten ”Svag” blir årets stora hit – till sist tidernas mest spelade svenska låt på Spotify med över 111 miljoner spelningar.

23: Premiär för ”Allsång på Skansen” från ett tomt Solliden. Dagen före har ”Lotta på Liseberg” premiär i TV4. I det allsångsprogrammet klipper TV4 in gamla publikbilder och allsånger från förr.

25: Stora summor betalas i bidrag till nöjespersonligheter som har det svårt i pandemin. Jill Johnson, Benjamin Ingrosso och andra artister med miljoner i sina bolag får kritik bland annat från Tommy Körberg eftersom de begärt coronastöd. De blir också påhoppade i sociala medier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons