Nöjesvärlden hyllar Bader Ginsburg: "Gigant"

Ruth Bader Ginsburg blev 87 år gammal. Arkivbild.
Ruth Bader Ginsburg blev 87 år gammal. Arkivbild.
NöjeTT

Efter beskedet att den ikoniska domaren Ruth Bader Ginsburg avlidit fylldes sociala medier av hyllningar och minnesord från den amerikanska kultur- och nöjesvärlden.

Annons

Annons

Människor samlades i Washington för att hylla och hedra minnet av Ruth Bader Ginsburg.
Människor samlades i Washington för att hylla och hedra minnet av Ruth Bader Ginsburg.

Ruth Bader Ginsburg var den andra kvinnliga domaren i USA:s högsta domstol. Men förutom sin grundmurade position som jämställdhetskämpe och feministisk ikon, har hon genom åren också blivit något av ett populärkulturellt fenomen.

2018 kom filmen "En kvinna bland män", ett verklighetsbaserat drama om Bader Ginsburgs liv och karriär. Samma år kom även den Oscarsnominerade dokumentären "RBG". Hon har också avbildats i en opera, i humorprogrammet "Saturday night live", varit huvudperson i bloggar, böcker, "memes" på internet och till och med fått sin egen "Lego"-figur.

När hon nu gått bort strömmar hyllningsorden in från den amerikanska kultur- och nöjesvärlden.

Förtjänt vila

"Ruth Bader Ginsburg var den sortens akademiker och patriot som man blir exalterad av att berätta om för sina barn..." skriver skådespelaren Mindy Kaling på Twitter, och fortsätter: "Jag hoppas du får vila väl, RBG, du måste ha varit trött efter att ha förändrat världen".

Skådespelaren Kerry Washington hedrar också Bader Ginsburg, med orden: "Hennes vila är förtjänad. Det är vår tur att kämpa".

Annons

Annons

Dokumentärmakarna förkrossade

Betsy West och Julie Cohen, som regisserade dokumentären "RGB", säger i ett uttalande att de liksom många andra amerikaner är förkrossade och påpekar att Bader Ginsburg hade skrivit historia genom sitt arbete för jämlikhet även om hon inte hade tagit plats i Högsta domstolen.

På Twitter kallar författaren Stephen King den New York-födda juristen "en gigant" och uppmanar till att rösta på Demokraterna i det kommande presidentvalet.

På Instagram skriver skådespelaren Lena Dunham : "Orden räcker inte till för att tacka Ruth Bader Ginsburg – allt vi kan göra är att lova att fortsätta kämpa i hennes namn..."

Ruth Bader Ginsburg gick bort natten mot lördag, 87 år gammal, i sviterna av bukspottskörtelcancer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons