A-
A+

Nord- och Sydkorea – såta brevvänner?

Bild från när Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In träffades i april 2018. Arkivbild.
Bild från när Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In träffades i april 2018. Arkivbild.
Nord- och SydkoreaTT-AFP

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas avgående president Moon Jae-In har utväxlat vad som kallas för “vänskapliga brev”. Närmandet är ett oväntat drag – och kommer kort efter att de båda grannländerna hotat varandra med vapenskrammel.

Annons

Annons

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har enligt statskontrollerade medier skickat ett brev till Sydkoreas avgående president Moon Jae-In, där han tackar honom för hans insatser med att förbättra relationen mellan länderna.

Även presidentresidenset Blå huset i den sydkoreanska huvudstaden Seoul bekräftar att Moon och Kim har utbytt vänskapliga brev, men inga fler detaljer gavs utöver det.

Från nordkoreanskt håll uppger den statliga nyhetsbyrån KCNA att de interkoreanska relationerna kommer att utvecklas om båda sidor “gör outtröttliga ansträngningar fyllda med hopp”, skriver AFP.

I Sydkorea ska snart nyvalde Yoon Suk-Yeol ta över efter avgående Moon Jae-In. Yoon Suk-Yeol har intagit en mer hårdför linje gentemot Pyongyang än sin föregångare. I början av april trappades de hotfulla tongångarna länderna emellan upp igen.

Efter det att Nordkorea intensifierat sina robottester svarade Sydkorea med att avfyra egna robotar. I samband med det deklarerade Sydkorea också att man har förmågan att träffa mål var som helst i Nordkorea om man ser tydliga tecken på att grannlandet förbereder att avfyra en robot.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om vem som brevväxlat med Kim Jong-Un.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.