A-
A+

Nordea ökar vinsten

Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, presenterar resultatet för andra kvartalet. Arkivbild.
Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, presenterar resultatet för andra kvartalet. Arkivbild.
EkonomiTT

Bankkoncernen Nordea redovisar ett rörelseresultat före kreditförluster på 1 287 miljoner euro, motsvarande cirka 13 187 miljoner kronor, för årets andra kvartal.

Det kan jämföras med vinsten på 1 002 miljoner euro motsvarande period 2020.

Annons

Annons

Räntenettot steg till 1 232 miljoner euro, från 1 091 miljoner euro ett år tidigare. Provisionsnettot ökade till 878 miljoner euro, från 673 miljoner euro.

Kreditförlusterna under kvartalet uppgick till plus 51 miljoner euro, mot minus 696 miljoner kronor under samma tid i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett räntenetto på 1 210 miljoner euro, och kreditförluster på cirka 88 miljoner euro.

Nordeas vd Frank Vang-Jensen är nöjd med ett starkt resultat för andra kvartalet, men skriver i pressmeddelandet att banken håller beredskap för pandemibakslag.

”Under de senaste månaderna har vi sett hur länderna i Norden successivt börjat öppna upp igen. Restriktionerna lättas, vaccinationsprogrammen löper på bra och en återgång till mer normala förhållanden är på gång. Vi måste emellertid fortfarande vara uppmärksamma på möjliga bakslag till följd av oberäkneliga virusvarianter".

Han skriver att Nordea är redo att besluta om aktieutdelning i oktober, om de nuvarande restriktionerna har hävts, och att banken också avser att påbörja processen att återköpa aktier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!