A-
A+

Nordkorea avfyrar robotar – FN "håller andan"

En skylt som visar vägen mot Nordkoreas huvudstad Pyongyang i sydkoreanska Paju.
En skylt som visar vägen mot Nordkoreas huvudstad Pyongyang i sydkoreanska Paju.
NordkoreaTT-AP

Nordkorea avfyrade tidigt på fredagen två ballistiska robotar i landets första robottest på två veckor.

FN uttrycker oro över landets kärnvapenprogram.

Annons

Annons

Nordkorea har avfyrat två kortdistansrobotar ut över havet, uppger Sydkoreas militär. Robotarna avfyrades från kustområdet Tanchon runt sex mil från den sydkoreanska gränsen, vilket uppges vara närmare Sydkorea än någon annan avfyringsplats som Nordkorea använt sig av i år.

Avfyrningarna är de senaste i en lång rad av nordkoreanska tester, som enligt varningar från Washington och Seoul kan kulminera med ett nytt kärnvapentest från Pyongyang. USA:s militär varnar Nordkorea för att användningen av kärnvapen "kommer att innebära i slutet för (den nordkoreanska) regimen".

Rafael Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, säger att ett nytt nordkoreanskt kärnvapentest skulle vara otroligt oroande och ett tecken på att landets kärnvapenprogram ångar på för fullt.

Sparkades ut 2009

Enligt Grossi ser IAEA tecken på förberedelser för ett nytt test, men inget som tyder på att det är nära förestående.

Alla håller andan. Ytterligare test innebär naturligtvis att man förfinar förberedelser och konstruktion av arsenalen. Så vi följer det här väldigt, väldigt noga, säger han och fortsätter:
Vi hoppas att det inte händer, men indikationerna går tyvärr i en annan riktning.

Nordkorea sparkade ut IAEA:s inspektörer i april 2009 och de har inte fått återvända sedan dess.

Annons

Annons

Stor militärövning

Oron över Nordkoreas kärnvapenprogram har ökat under de senaste månaderna, då landet har antagit en ny lag som i vissa fall tillåter "förebyggande användning" samt placerat ut taktiska kärnvapen längs gränsen till Sydkorea. I år har Nordkorea genomfört mer än 40 robottester.

Det senaste nordkoreanska testet sker samtidigt som Sydkorea avslutar en årlig militärövning – med amerikanskt deltagande – till havs. Nästa vecka inleder de två allierade ytterligare en stor gemensam övning under namnet "Vigilant Storm", där över 200 sydkoreanska och amerikanska stridsflygplan kommer att delta.

Nordkorea ser vanligen övningar mellan Seoul och Washington som förberedelser för attacker mot Nord och svarar ofta med utökade robottester.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.